PolskiKoszyk.pl wprowadził strefę lokalnego dostawcy

Autor: dlahandlu.pl 20 marca 2018 09:31

Polacy coraz częściej sięgają po żywność regionalną i tradycyjną - wynika z raportu „Czas na produkty regionalne”, opracowanego przez sklep internetowy Polski Koszyk. Regionalne produkty wybierane są przede wszystkim ze względu na ich wartości odżywcze, jakość oraz oryginalność i wyjątkowy smak. Wielu Polaków skłania się do zakupu takiej żywności również ze względu na przywiązanie do tradycji danego regionu. To zachowanie wpisuje się w trend obserwowany w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie klienci poszukują produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych o znanym pochodzeniu.

Z przygotowanego przez nas raportu „Czas na produkty regionalne” wynika, że popyt na tego typu produkty w Polsce rośnie w bardzo szybkim tempie – mówi Piotr Kondraciuk, prezes zarządu Polski Koszyk Sp. z o.o. Wzrost wynagrodzeń oraz ogólna poprawa jakości życia Polaków spowodowały, że coraz częściej sięgamy po doskonałe jakościowo polskie produkty regionalne – dodaje.

Skąd bierze się ich popularność? Przede wszystkim wzrasta wiedza i świadomość konsumencka dotycząca zdrowego żywienia i wartościowych produktów spożywczych. Polacy chcą mieć pewność, że jedzenie, które pojawia się na ich talerzach jest zdrowe, pochodzi ze sprawdzonych źródeł i nie zawiera chemii. Produkty muszą być wysokiej jakości, świeże i BIO.

–  Polacy jednoczą się w małych wspólnotach, stołują w lokalnych restauracjach i kupują u miejscowych producentów – ocenia Piotr Kondraciuk. Popularność produktów tradycyjnych i regionalnych wpisuje się również w ogólnoświatowe trendy dbania o zdrowie, zachowań proekologicznych czy poszanowania środowiska naturalnego – uzupełnia.

Do naszych koszyków najczęściej trafiają regionalne wędliny, które stanowią blisko 35% wszystkich zakupów w sklepie Polski Koszyk. Produkty słodkie, takie jak regionalne miody czy lokalne słodycze to nieco ponad 16 Powyżej 10% udziału w koszyku produktów regionalnych zajmują soki i syropy, a nieco ponad 8% przetwory owocowe i warzywne oraz nabiał.

Przy zakupach najczęściej zwracamy uwagę na pochodzenie i skład żywności. W przypadku wędlin kupujemy produkty od wytwórców, którzy specjalizują się w tradycyjnych wyrobach wędliniarskich, wytwarzanych w oparciu o stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Takie wędliny nie zawierają konserwantów, glutaminianu sodu, gotowych mieszanek przypraw, nie są też poddawane obróbce w dymogeneratorach i „malowane” koncentratem dymu wędzarniczego.

Słodycze wybierane są ze względu na sposób ich wyrobu. Są one produkowane ręcznie, w małych manufakturach, a cały proces produkcji ma miejsce pod jednym dachem. Do przygotowania nie stosuje się proszku kakaowego ani innych półproduktów.

Coraz większą popularnością cieszą się również regionalne sery, produkowane wyłącznie metodami tradycyjnymi z najwyższej jakości mleka, często pochodzącego z okolicznych certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, gdzie nikt nie ingeruje w jego skład ani nie dodaje ulepszaczy.
Sery te uzyskują często niepowtarzalny bukiet smakowy w czasie wielotygodniowej pielęgnacji w kilkudziesięcioletnich podziemnych dojrzewalniach. Przykładem unikalnego regionalnego polskiego produktu i ogromnym sukcesem sprzedażowym są np. sery korycińskie, które zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Polacy po produkty regionalne najczęściej wybierają się na lokalne bazarki, do rolnika czy na modne ostatnio targi śniadaniowe. Konsumenci dokonują również zakupów w sklepach osiedlowych i sieciowych. Coraz więcej świadomych klientów szuka również dostępu do produktów regionalnych w internetowych spożywczych sklepach.

– Aby odpowiedzieć na rosnący popyt na produkty regionalne i ułatwić klientom ich odnalezienie postanowiliśmy wprowadzić w naszych delikatesach specjalną sekcję dedykowaną tylko im. To strefa lokalnego dostawcy – tłumaczy Piotr Kondraciuk, prezes zarządu Polski Koszyk Sp. z o.o. W tej kategorii znajduje się żywność pochodząca od niewielkich dostawców, gdzie produkcja odbywa się z poszanowaniem ręcznej pracy lokalnych wytwórców: rolników, rzeźników, mleczarzy, piekarzy i drobnych producentów, którzy wytwarzają zdrowe produkty o najwyższej jakości i niespotykanych walorach smakowych – dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4258

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 704461

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane