Dietetyk na Food Show: Odżywianie Polaków jest nieco schizofreniczne

www.portalspozywczy.pl 22 marca 2018 13:01

- Polacy szukają zdrowych, lokalnych produktów, jednak nadal to nie ma przełożenia na zdrowe odżywianie Polaków. Mam wrażenie, że to polskie żywienie jest nieco schizofreniczne, bo z jednej strony lubimy gotować, czerpać z regionalnych produktów, lubimy sięgać po żywność eko, superfoods, produkty bezglutenowe ale robimy to niekonsekwentnie, myśląc, że jak sypniemy chia do jogurtu to już na cały dzień mamy „zaliczone” zdrowe odżywianie - mówiła Zuzanna Antecka, dietetyk, psycholog, autorka serwisu szpinakrobibleee.pl na debacie "Superfoods - trend wpisany w idee wellness, fit i eko" w ramach Food Show 2018.

- Dla mnie superżywnością jest wszystko to, co nam służy. Myślę, że mogę mocno rozwinąć tę definicję, bo uważam, że tak naprawdę dla każdego z nas superżywnością może być coś innego. Ja lubię myśleć o superżywności jak o superbohaterach – to są takie postaci, które mają niezwykłe właściwości i są ważne, jednak nie są nam potrzebne codziennie – przyznała dietetyczka i psycholożka.

Jej zdaniem problem polskich konsumentów polega na tym, że chcieliby za bardzo na nich polegać. - A superfoods to powinien być taki superbohater, który zjawia się w określonych sytuacjach, np. wtedy kiedy brakuje nam w diecie omega-3 i tego nam właśnie dostarcza a kiedy naszemu organizmowi brakuje wapnia to szukamy superfoods, które zawiera dużo wapnia. To powinny być takie fajne dodatkowe składniki, produkty, które pomagają nam spiąć dietę. Jeśli mamy problem ze spięciem naszej diety, żeby była dobrze zbilansowana, to superskładniki nam pomagają, jednak nie załatwiają całego problemu. Nie sprawią, że nagle jesteśmy dobrze odżywieni. Są jedynie takimi małymi cząsteczkami, które, jeśli całe tło nie będzie dobrze zbilansowane, to one nie zadziałają, ale jeśli będą elementem dobrze zbilansowanej diety to mogą pomóc – dodała Zuzanna Antecka.

Jej zdaniem stworzenie listy superfoods to świetny pomysł, bo dzięki temu konsumenci mieliby swego rodzaju przewodnik. - Fajnie jeśli powstanie taka lista superfoods, jednak myślę, że ona nigdy nie będzie zamknięta a z drugiej strony nigdy nie będzie uniwersalna, bo każdy jest inny i każdy ma inne potrzeby i to co dla jednej osoby może być pożyteczne dla innej może być wręcz szkodliwe – zaznaczyła podczas debaty.

Zapytana o ulubioną superżywność wskazała warzywa i owoce. - Tak naprawdę jeśli przejrzymy wartość odżywczą tych produktów to w kategorii kwasu foliowego wygrywa burak, w kategorii wit. A w karotenie wygrywa marchewka, i one mogą być superżywnością. Wszystko zależy od tego czego potrzeba konkretnej osobie i organizmowi. Dla mnie wyróżnikiem jest czy dany produkt jest gęsty odżywczo, tzn. czy w małej objętości dostarcza dużo składników – dodała Zuzanna Antecka.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    8,49

  • Śr

    5,15

  • Min

    3,79

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 3903

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane