Dyrektor Thai Wok: Planujemy wyjść poza galerie handlowe

www.portalspozywczy.pl 11 grudnia 2017 13:59

– Zamierzamy otworzyć kolejne 30 placówek w ciągu najbliższych lat. Pracujemy nad tańszym formatem naszego konceptu, z którym będziemy wchodzić do centrów handlowych w mniejszych miastach. Chcemy przeprowadzać akwizycje sieci w przedziale kuchni azjatyckiej. Planujemy też wyjść poza galerie handlowe – zapowiada Bartosz Brusikiewicz, dyrektor operacyjny sieci Thai Wok.

- Marka Thai Wok powstała w 2008 roku z zainteresowania kuchnią tajską, a naszym celem było odczarowanie kuchni orientalnej.  Dziś, chwilę przed obchodzeniem dziesiątych urodzin marki, mogę powiedzieć, że udało nam się zgrać z gustami klientów, chcących odbyć z nami kulinarną podróż do Tajlandii. Mamy stałych klientów, obroty rosną, sukcesywnie powiększamy zespół. W grudniu 2016 połączyliśmy siły z grupą EBS (właścicielem między innymi sieci pralni 5asec oraz innych sieci gastronomicznych jak Flunch) poprzez sprzedaż części udziałów - mówi Bartosz Brusikiewicz w wywiadzie dla portalspozywczy.pl.

Jak tłumaczy, decyzja odnośnie wyboru lokalizacji dla restauracji sieci podyktowana jest kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest moda na przebywanie w galeriach handlowych, które prześcigają się w pomysłach, jak  miło i atrakcyjnie spędzić w nich czas. Drugim ważnym czynnikiem jest duży ruch ludzi w centrach handlowych, a co za tym idzie - dużo potencjalnych klientów dla naszych lokali. Jest również duży minus posiadania restauracji w galeriach, a mianowicie czynsz, który bardzo często jest niewspółmierny do obrotów.

Zdaniem dyrektora sieci Thai Wok, zakaz handlu w niedziele najbardziej dotknie studentów oraz osoby pracujące głównie w soboty i niedziele. Dla spółki jest to sytuacja, która odbije się na niej finansowo, ponieważ jest  to drugi pod względem obrotów najlepszy dzień.

– Gdzie klienci mają się podziać i co robić, przecież jest to dla nich forma relaksu – na to właśnie stawiają galerie w swoim rozwoju, by klient chciał spędzać u nich swój czas wolny. Uważamy, że lepiej byłoby zwiększyć niedzielną pensje i limitować godziny otwarcia obiektów handlowych i galerii zamiast wprowadzać zakaz handlu, który tak naprawdę w innych częściach Europy jest wycofywany lub bardzo okrajany - mówi Bartosz Brusikiewicz.

Spółka próbuje oszacować i się przygotować do nowej organizacji weekendowego czasu pracy, ale nie jest powiedziane, że nie będzie zmuszona zwolnić części pracowników. - Będziemy musieli w jakiś sposób odrobić straty, co na pewno nie wpłynie korzystnie dla nikogo. Dlatego właśnie jesteśmy coraz bliżej rozwoju ulicznego i korporacyjnego (czyli weekendy zamknięte). Planujemy wyjść poza galerie handlowe, na najbardziej reprezentacyjne ulice miast, w tak zwanym „high street” i skupiskach biurowych - mówi dyrektor Thai Wok. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    7,99

  • Śr

    4,89

  • Min

    3,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8398

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 690655

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane