Food Show 2018: Boom na gotowanie dotyczy także posiłków dla dzieci

Autor: dlahandlu.pl 23 marca 2018 11:21

Food Show 2018: Boom na gotowanie dotyczy także posiłków dla dzieci Na zdj. Marta Grudzień, właścicielka bloga Ourtime.pl. Fot. PTWP

Boom na gotowanie i wymyślanie potraw przygotowywanych w domu dotyczy także posiłków dla dzieci. Rodzice są coraz bardziej świadomi i coraz częściej chcą samodzielnie gotować swoim dzieciom. Z drugiej strony popularność zdobywają warsztaty kulinarne, na których całe rodziny uczą się jak gotować, a także warsztaty skierowane wyłącznie do dzieci – mówili uczestnicy paneli Short Story, które odbyły się w ramach Food Show 2018.

Marta Grudzień, właścicielka bloga Ourtime.pl zauważa, że poprzez swoje nawyki kulinarne kształtujemy zachowania naszych dzieci.

- Na pewno jeszcze większą uwagę zwracamy na to co jedzą nasze dzieci i w ten sposób kształtujemy ich przyzwyczajenia. Mamy wpływ na to co one będą później jadły. Wydaje mi się, że świadomość rodziców jest pod tym względem coraz większa, choć jeszcze nie wszystkich – mówiła.

Marta Grudzień prowadzi blog, na którym publikuje między innymi przepisy kulinarne dla dzieci. – Najpierw zaczęłam zamieszczać na Instagramie przepisy na posiłki dla swojego malucha, kiedy zaczęłam rozszerzać jego dietę i okazało się, że trafiłam na bardzo podatny grunt. Pod przepisami pojawiało się często tak wiele pytań, że zaczęłam prowadzić blog. Blog ewoluował, zmieniały się przepisy, bo dzieci rosły. Dużą pomocą okazała się mama, która mówiła, co ona dawała nam i okazało się, że powrót do prostych rzeczy, które każdy z nas ma w domu, stał się największym sukcesem – opowiadała Marta Grudzień.

Jak tłumaczyła, mamy zorientowały się, że nie muszą mieć w domu wyszukanych, szczególnych produktów, by przyrządzić swojemu dziecku wartościowy posiłek. - Rodzice po prostu chcą jak najwięcej gotować swoim dzieciom, także przez to, że jest boom na gotowanie. Kiedyś opublikowałam na Instagramie zdjęcie kaszy manny z truskawkami. Wszyscy byli zachwyceni i pytali gdzie to można dostać – mówiła.

Z drugiej strony, rodzice czasem popadają w skrajności i bardzo restrykcyjnie podchodzą do wszystkiego co jest związane z żywieniem ich dziecka. - To, że ograniczam cukier swoim dzieciom to nie znaczy, że moje dzieci nie znają smaku cukru, czy czekolady. Wolę podać je sama w kontrolowanej ilości, bo wiem, że i tak się z tym zetkną - mówiła. Nie zmienia to faktu, że rodzice są coraz bardziej świadomi. - Rodzice coraz więcej czytają, mają dostęp do mediów społecznościowych. Mają coraz większą świadomość i chcą coraz lepiej żywić swoje dzieci - podsumowała.

Zgadzała się z nią Agnieszka Jasińska, prowadząca blog Kulinarne Nawigacje. – Na warsztatach kulinarnych, które organizujemy dla dzieci i rodziców przychodzą czasem rodzice, którzy naprawdę nigdy nie gotowali. Widzą, że im się udało coś przyrządzić i nie ma tu znaczenia, czy gotują w robotach, które same wszystko robią. Ważne, że ktoś zmienia swój styl życia i chce coś zrobić sam – mówiła.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4588

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 699147

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane