Food Show 2018: Pod względem rozwoju trendów kulinarnych Polska goni Europę

Autor: dlahandlu.pl 12 marca 2018 14:53

Food Show 2018: Pod względem rozwoju trendów kulinarnych Polska goni Europę Na zdj. od lewej: Grzegorz Targosz i Paweł Łukasik - Gotowanie z Pasją, Agnieszka Jasińska - Kulinarne Nawigacje, Marta Grudzień - Ourtime.pl, Nestor Grojewski - szef kuchni, Adrian Feliks - Spoon, Edyta Kochlewska - magazyn Rynek Spożywczy. Fot. PTWP

Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków w Europie, pod względem trendów kulinarnych. Kucharze poszerzają swoją wiedzę, wprowadzają innowacyjne metody i widać zmiany dosłownie z miesiąca na miesiąc. Jednak nie zawsze wychodzi to na dobre – mówili uczestnicy panelu Short Stories podczas Food Show 2018.

W panelu wziął udział między innymi Nestor Grojewski, szef kuchni restauracji we Włoszech. Jak oceniał, włoski rynek pod względem kulinarnym jest już bardzo rozwinięty, jednak Polska idzie mocno do przodu.

- Polska robi bardzo duże skoki, goni i często przewyższa innych w Europie. Jestem zaskoczony, jak duże zmiany dokonują się z miesiąca na miesiąc. We Włoszech doszliśmy już do pewnego pułapu, a Polska dosłownie galopuje. Z wielkim zadziwieniem i podziwem obserwuję rozwój trendów w gotowaniu w Polsce. W Europie jest ona jednym z państw, które najbardziej gonią do przodu – mówił Nestor Grojewski.

Natomiast Adrian Feliks, prowadzący studium kulinarne Spoon zauważył, że nie zawsze wychodzi to na dobre. - Kucharze poszerzają swoją wiedzę, wyjeżdżają na staże, jednak czasem ten przeskok jest za duży, bo zapominają o podstawowych sprawach, o soli i pieprzu. Galop jest dobry ale czasem trzeba zwolnić i spokojnie przemyśleć co się robi. Są restauracje, które idą małymi krokami do przodu i wychodzą na tym bardzo dobrze, ale są też takie które zrobiły duży przeskok, a brakuje im podstaw – mówił Adrian Feliks.

Zgadzał się z nim Nestor Grojewski, który zauważył, że skoki w rozwoju mogą być zbyt szybkie. - Kucharz myśli jak zrobić proste danie w ekstremalny sposób a zapomina o tym jak usmażyć mięso. Zaczyna zanikać baza, podstawa. Tymczasem wystarczy pomyśleć, że prosta droga jest szybsza – mówił.

Nestor Grojewski jest szefem kuchni w restauracji w Rzymie, gdzie serwuje głównie ryby, w tym dania surowe z ryb. Jak mówił, jego restauracja jest nietypowa jak na Wochy, gdzie króluje makaron. - W mojej restauracji nie serwuję makaronu. Do mojej restauracji przychodzi się, by spróbować czegoś innego – mówił. Dodał, że podstawą jest znalezienie dobrego produktu. - Dużo czasu spędzam na zakupach – na targach rybnych, w portach. Wiele dań przygotowuję według moich autorskich przepisów – dodał.

Marta Grudzień, właścicielka bloga Ourtime.pl zauważa, że poprzez swoje nawyki kulinarne kształtujemy zachowania naszych dzieci.

- Na pewno jeszcze większą uwagę zwracamy na to co jedzą nasze dzieci i w ten sposób kształtujemy ich przyzwyczajenia. Mamy wpływ na to co one będą później jadły. Wydaje mi się, że świadomość rodziców jest pod tym względem coraz większa, choć jeszcze nie wszystkich – mówiła.

KOMENTARZE  
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    13,49

  • Śr

    6,92

  • Min

    4,44

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8644

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 563358

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.