Food Show 2018: Pod względem rozwoju trendów kulinarnych Polska goni Europę (pełna relacja)

Autor: dlahandlu.pl 21 marca 2018 14:28

Food Show 2018: Pod względem rozwoju trendów kulinarnych Polska goni Europę (pełna relacja) Na zdj. od lewej: Grzegorz Targosz i Paweł Łukasik - Gotowanie z Pasją, Agnieszka Jasińska - Kulinarne Nawigacje, Marta Grudzień - Ourtime.pl, Nestor Grojewski - szef kuchni, Adrian Feliks - Spoon, Edyta Kochlewska - magazyn Rynek Spożywczy. Fot. PTWP

O tym, jak kształtować świadomość kulinarną u dzieci, o nowych trendach w gastronomii, znaczeniu social media dla popularyzowania ich oraz szybkim rozwoju Polski w trendach kulinarnych mówili uczestnicy panelu Short Stories, który odbył się 12 marca podczas Food Show 2018.

Prelegenci oceniali, że Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków w Europie, pod względem trendów kulinarnych. Kucharze poszerzają swoją wiedzę, wprowadzają innowacyjne metody i widać zmiany dosłownie z miesiąca na miesiąc. Jednak nie zawsze wychodzi to na dobre.

W panelu wziął udział między innymi Nestor Grojewski, szef kuchni restauracji we Włoszech. Jak oceniał, włoski rynek pod względem kulinarnym jest już bardzo rozwinięty, jednak Polska idzie mocno do przodu. - Polska robi bardzo duże skoki, goni i często przewyższa innych w Europie. Jestem zaskoczony, jak duże zmiany dokonują się z miesiąca na miesiąc. We Włoszech doszliśmy już do pewnego pułapu, a Polska dosłownie galopuje. Z wielkim zadziwieniem i podziwem obserwuję rozwój trendów w gotowaniu w Polsce. W Europie jest ona jednym z państw, które najbardziej gonią do przodu – mówił Nestor Grojewski.

Natomiast Adrian Feliks, prowadzący studium kulinarne Spoon zauważył, że nie zawsze wychodzi to na dobre. - Kucharze poszerzają swoją wiedzę, wyjeżdżają na staże, jednak czasem ten przeskok jest za duży, bo zapominają o podstawowych sprawach, o soli i pieprzu. Galop jest dobry ale czasem trzeba zwolnić i spokojnie przemyśleć co się robi. Są restauracje, które idą małymi krokami do przodu i wychodzą na tym bardzo dobrze, ale są też takie które zrobiły duży przeskok, a brakuje im podstaw – mówił Adrian Feliks.

Zgadzał się z nim Nestor Grojewski, który zauważył, że skoki w rozwoju mogą być zbyt szybkie. - Kucharz myśli jak zrobić proste danie w ekstremalny sposób a zapomina o tym jak usmażyć mięso. Zaczyna zanikać baza, podstawa. Tymczasem wystarczy pomyśleć, że prosta droga jest szybsza – mówił.

Nestor Grojewski jest szefem kuchni w restauracji w Rzymie, gdzie serwuje głównie ryby, w tym dania surowe z ryb. Jak mówił, jego restauracja jest nietypowa jak na Wochy, gdzie króluje makaron. - W mojej restauracji nie serwuję makaronu. Do mojej restauracji przychodzi się, by spróbować czegoś innego – mówił. Dodał, że podstawą jest znalezienie dobrego produktu. - Dużo czasu spędzam na zakupach – na targach rybnych, w portach. Wiele dań przygotowuję według moich autorskich przepisów – dodał.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8711

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane