Food Show 2018: Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu

www.portalspozywczy.pl 13 grudnia 2017 15:06

Food Show 2018: Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu Fot. PTWP

Rynek HoReCa rośnie w siłę dzięki bogaceniu się Polaków - coraz częściej korzystamy z lokali gastronomicznych, także bez okazji. Dzięki temu obserwujemy coraz więcej pomysłów na restauracje, puby, bary czy kawiarnie. Widać też wzmożone zainteresowanie tym sektorem przez dostawców produktów i usług. O perspektywach rozwoju polskiej gastronomii będziemy rozmawiać podczas Food Show 2018 - już 11-13 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym Katowicach!

Jak wynika z badania "Rynek gastronomiczny 2017" przeprowadzonego przez GfK, w porównaniu do roku ubiegłego rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 proc. i jest wart niemal 36,12 mld zł. Liczba aktywnych placówek całorocznych wzrosła o 1,8 proc. 

Odsetek Polaków w wieku 15+, którzy deklarują, iż odwiedzili punkt gastronomiczny w ciągu ostatnich 12 miesięcy, spadł o 5 pp. w porównaniu do rekordowego roku 2016 i wynosi obecnie 49 proc. Jest on jednak nadal na poziomie wyższym niż ten notowany w latach 2012-2015. Polacy najczęściej odwiedzali punkty gastronomiczne w celu spotykania się ze znajomymi lub spontanicznie, bez szczególnej okazji. Wybór danego lokalu najczęściej uzależniali od smaku serwowanych posiłków, napojów, dogodnej lokalizacji lub decydowali się na niego z przyzwyczajenia. 

Podczas Food Show 2018 chcemy rozmawiać o perspektywach rozwoju sektora HoReCa - o idealnych lokalizacjach, konceptach i miejscach, w których tkwi potencjał oraz beneficjentach tego rozwoju. Nie będziemy unikać jednak tematów wyzwań, które stoją przed HoReCa, czyli szarej strefy, przeterminowanych przepisów oraz rynku pracy.

Zapraszamy do zgłaszania swoich sugestii i uwag. WIĘCEJ INFORMACJI NA FOODSHOW.PL, NA FACEBOOK'U ORAZ INSTAGRAMIE!

Chcemy inspirować i dlatego organizujemy II edycję Food Show! Podczas tego unikalnego wydarzenia biznesowego i kulinarnego branży spożywczo-gastronomicznej nie zabraknie wskazówek, warsztatów, dyskusji, wykładów, pokazów i wystaw.

W ramach dni dla profesjonalistów (12-13 marca 2018 r.) odbędą się debaty i dyskusje branżowe z udziałem szefów kuchni, firm gastronomicznych, spożywczych, oraz dostawców. Będą im towarzyszyć wystawy, ekspozycje, prezentacje produktów żywnościowych, degustacje, pokazy gotowania, warsztaty kulinarne. Podczas Food Show zapraszamy także na V edycję GASTROSILESII, która po raz pierwszy odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w ramach II edycji Food Show.

Podczas Food Show odbędzie się także wieczorna Gala, w czasie której wręczymy nagrody Food Show Star dla najlepszych produktów i dla najlepszych dostawców HoReCa.

Food Show to także dzień otwarty dla publiczności (11 marca 2018 r.), dla której przygotowaliśmy warsztaty, degustacje, live cooking, strefy smaku i doświadczenia, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    6,99

  • Śr

    5,29

  • Min

    3,69

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8198

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane