Food Show: W gastronomii jest ciężko o dobrego pracownika

www.portalspozywczy.pl 21 marca 2018 10:44

Food Show: W gastronomii jest ciężko o dobrego pracownika Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70

- W branży jestem od 20 lat. 15 lat temu droga kucharza wyglądała całkowicie inaczej. Była pokora, co cechowało kucharza, teraz jest inaczej, zdecydowanie więcej cwaniactwa – powiedział Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70 w trakcie debaty „Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy”, która odbyła się podczas Food Show 2018.

Wojciech Krzak stwierdził, że obecnie młodym kucharzom, którzy uczą się zawodu brakuje pokory.

– W tej chwili jest ciężko o dobrego pracownika. Pracownicy często chcą dużo pieniędzy, chociaż niewiele potrafią. Oczekują stawki 20-30 zł. W branży jestem od 20 lat. 15 lat temu droga kucharza wyglądała całkowicie inaczej. Była pokora, co cechowało kucharza, teraz jest inaczej, zdecydowanie więcej cwaniactwa – powiedział Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70.

Wojciech Krzak zwrócił także uwagę na fakt, że obcokrajowców w naszym kraju interesują w głównej mierze rynek pracy w gastronomii w dużych miastach.  

–Małe miasta mają problemy z pracownikami zza granicy, ponieważ często, żeby kogoś zatrudnić z innego kraju, to trzeba zapewnić lokum. Jest to ciężki temat, jeśli chodzi o kuchnię – mówił szef kuchni w restauracji Styl 70

– Restauracje położone na obrzeżach maja gorzej od tych topowych w centrach z pracownikami ich zatrudnieniem – dodał Wojciech Krzak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • AFS 2018-03-21 15:32:08

    Receptą na to jest sprawna automatyzacja lub cyfryzacja procesów administracyjnych - takich jak np. pomiary temperatur na potrzeby HACCP.

    Więcej na @andrewfrostsolutions

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    6,49

  • Śr

    3,65

  • Min

    2,70

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8959

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.