Food Show: W gastronomii jest ciężko o dobrego pracownika

www.portalspozywczy.pl 21 marca 2018 10:44

Food Show: W gastronomii jest ciężko o dobrego pracownika Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70

- W branży jestem od 20 lat. 15 lat temu droga kucharza wyglądała całkowicie inaczej. Była pokora, co cechowało kucharza, teraz jest inaczej, zdecydowanie więcej cwaniactwa – powiedział Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70 w trakcie debaty „Od kelnera do menedżera – wyzwania gastronomicznego rynku pracy”, która odbyła się podczas Food Show 2018.

Wojciech Krzak stwierdził, że obecnie młodym kucharzom, którzy uczą się zawodu brakuje pokory.

– W tej chwili jest ciężko o dobrego pracownika. Pracownicy często chcą dużo pieniędzy, chociaż niewiele potrafią. Oczekują stawki 20-30 zł. W branży jestem od 20 lat. 15 lat temu droga kucharza wyglądała całkowicie inaczej. Była pokora, co cechowało kucharza, teraz jest inaczej, zdecydowanie więcej cwaniactwa – powiedział Wojciech Krzak, szef kuchni w restauracji Styl 70.

Wojciech Krzak zwrócił także uwagę na fakt, że obcokrajowców w naszym kraju interesują w głównej mierze rynek pracy w gastronomii w dużych miastach.  

–Małe miasta mają problemy z pracownikami zza granicy, ponieważ często, żeby kogoś zatrudnić z innego kraju, to trzeba zapewnić lokum. Jest to ciężki temat, jeśli chodzi o kuchnię – mówił szef kuchni w restauracji Styl 70

– Restauracje położone na obrzeżach maja gorzej od tych topowych w centrach z pracownikami ich zatrudnieniem – dodał Wojciech Krzak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • AFS 2018-03-21 15:32:08

    Receptą na to jest sprawna automatyzacja lub cyfryzacja procesów administracyjnych - takich jak np. pomiary temperatur na potrzeby HACCP.

    Więcej na @andrewfrostsolutions

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4258

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 704461

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane