Gastrosilesia łączy technologię ze smakiem

Autor: dlahandlu.pl 19 marca 2018 10:37

Gastrosilesia łączy technologię ze smakiem

W dniach 11-13 marca 2018 odbyła się V edycja wydarzenia dla sektora HoReCa - Gastrosilesia, która towarzyszyła Food Show 2018 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Organizatorem Gastrosilesii była firma Weindich, partner strategiczny Food Show.

W ramach strefy wystawienniczej Gastrosilesia swoją ofertę zaprezentowało ponad 100 wystawców. Wśród nich znaleźli się producenci oraz dostawcy sprzętu i technologii, zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Odwiedzający mogli zobaczyć szeroką gamę sprzętu gastronomicznego, od drobnych akcesoriów kuchennych i zastawy, po profesjonalne wyspy gastronomiczne oraz urządzenia do przetwarzania żywności, jak np. szafy do sezonowania mięsa. 

Podczas trwającego przez 3 dni Food Show wystąpiło ponad 100 prelegentów, a wydarzenie w tym strefę Gastrosilesia odwiedziło blisko 3000 przedstawicieli branży, zaś w samym dniu otwartym wzięło w nim udział 10 000 gości.
Ważny element Gastrosilesii stanowiły prelekcje prowadzone przez praktyków z branży. Poruszane zostały tematy: chłodnictwa przemysłowego, retail i gastronomii; zarządzania personelem; roli kelnera w restauracji; zarządzania kosztami w gastronomii; rozszerzenia oferty sklepu spożywczego o mini bistro; regulacji prawnych i przygotowania menu lokalu oraz postępowania z hejtem i niskimi ocenami lokali gastronomicznych w sieci. Największym uznaniem cieszyły się spotkania prowadzone przez Pawła Grubę oraz Piotra Rogowskiego, których doświadczenie w zarządzaniu jest doceniane przez najlepszych restauratorów.
W strefie Gastrosilesia odbyły się również dwa konkursy: IV Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych oraz I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów, które cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających.

Podczas pierwszego dnia dla profesjonalistów odbył się finał konkursu IV Kulinarny Puchar Śląska szkół gastronomicznych, którego organizatorem jest firma Weindich Sp. J. przy patronacie i pomocy merytorycznej Śląskiego Cechu Gastronomii. W zmaganiach wzięli udział młodzi kucharze z 12 szkół gastronomicznych z Bielska-Białej, Bytomia, Chorzowa, Iwonicza-Zdrój, Kędzierzyna-Koźle, Łodzi, Rzeszowa, Sosnowca, Tychów, Wodzisławia-Śląskiego, Zawiercia i Żywca. Dwuosobowe zespoły prezentowały swoją wiedzę i umiejętności przed Jury w składzie: Jarosław Uściński (przewodniczący), Szymon Szlendak (sekretarz), Marcin Budynek, Krzysztof Gawlik, Krzysztof Harison, Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Paweł Kaczmarek, Tomasz Nowak, Mirosław Reszczyk i Michał Klockowski.
Podczas finału uczestnicy mieli za zadanie przygotować 1 danie konkursowe (7 porcji) wykorzystując produkty znajdujące się w spiżarni oraz tzw. „Black Box”, którego zawartość (jajko) poznali w dniu finału. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 1,5 godziny.
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in. kompozycja i dobór produktów, wygląd i forma poszczególnych składników, estetyczny wygląd dania, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne tj. obróbka mięsa oraz wstępna obróbka warzyw i owoców, praktyka kucharska, właściwa kolejność działań, współpraca w ramach zespołu, prezentacja dania przez szefa ekipy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, zachowanie czystości na stanowisku i zasad BHP.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    2,08

  • Min

    1,35

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 5323

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane