Makro chce rozbudzać patriotyzm kulinarny Polaków

Autor: dlahandlu.pl 12 kwietnia 2018 15:28

Makro Polska zamierza zwiększać świadomość Polaków na temat bogactwa polskiej tradycji kulinarnej, a także rozbudzać w nich patriotyzm kulinarny. Temu ma służyć program Polskie Skarby Kulinarne.

Mecenasem programu jest Makro Polska, a głównym partnerem – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. To pierwszy tego typu edukacyjny program społecznej odpowiedzialności biznesu w Polsce.

Program Polskie Skarby Kulinarne składa się z dwóch filarów. Pierwszym z nich jest edukacja branży gastronomicznej poprzez warsztaty, spotkania, materiały edukacyjne i wsparcie ekspertów. Szefowie kuchni i  restauratorzy mogą dzięki nim odkrywać kuchnię polską oraz nauczyć się wyszukiwania historycznych przepisów, ich interpretacji, rekonstrukcji i wprowadzenia do własnej karty dań – z uwzględnieniem m.in. produktów regionalnych i upodobań klientów. Prowadzone będą również spotkania edukacyjne dla uczniów szkół gastronomicznych.

Drugim filarem programu jest natomiast popularyzacja wiedzy na temat kuchni polskiej wśród konsumentów, która odbywa się za pośrednictwem zaangażowanych w program szefów kuchni oraz poprzez cykl filmów i animacji edukacyjnych.

Na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne sieć hurtowni Makro Polska przeprowadziła badanie „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?”. Okazuje się, że dla respondentów kuchnia polska ma smak słony, a za typowe polskie potrawy uznają m.in. bigos, żurek i kotlety schabowe.

Zapytani o to, jakie smaki i przyprawy kojarzone są z kuchnią polską, respondenci wskazali smak słony (49%), ziołowy (44%) i kwaśny (39%). Natomiast z dyskusji prowadzonej przez ekspertów programu Polskie Skarby Kulinarne wynika, że kuchnia polska ma tak naprawdę smak słodko-kwaśny (tylko 23% badanych wskazało taką odpowiedź).

Według badanych przyprawy kojarzone z tradycyjną kuchnią polską to: czosnek (52%), pieprz (36%), chrzan (33%), pietruszka (32%), majeranek (32%) i koperek (29%). Z pierwszych znanych polskich książek kucharskich wynika, że w dawnej Polsce popularne były przyprawy takie, jak szafran, imbir, goździki, gałka muszkatołowa czy cynamon. Przyprawy te były natomiast rzadko wskazywane przez respondentów (od 1 do 3%).

Za potrawy typowo polskie i niezapożyczone z innych krajów badani uznają bigos (94%), kapuśniak (86%), kaszankę (85%), żurek (85%) i kotlet schabowy (83%). Celem programu Polskie Skarby Kulinarne jest pokazanie, że polska kuchnia to prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąc z różnych kultur. Okazuje się, że prawdziwy polski rosół smakuje jak zupa Pho, a torty nie muszą być słodkie – mogą być nawet z kapusty! Warty uwagi jest również fakt, że respondenci najczęściej wskazywali potrawy mięsne, podczas gdy mieszkańcy dawnej Polski przez większą część roku byli bardziej weganami niż mięsożercami.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    2,10

  • Min

    1,35

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4361

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 697968

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane