Tomek Woźniak, ekspert Food Show, wylicza najistotniejsze trendy kulinarne na 2018 rok (wideo)

www.portalspozywczy.pl 16 stycznia 2018 12:27

Tomek Woźniak, ekspert Food Show, wylicza najistotniejsze trendy kulinarne na 2018 rok (wideo) Tomek Woźniak / Food Show 2017

Poke bowls, cronaty, kuchnia koreańska i meksykańska, street food, dostawy jedzenia, clean labels - te trendy - według Tomka Woźniaka - będą ewaluować i zmieniać rynek kulinarny i gastronomiczny w Polsce w 2018 roku!

Trendy mają to do siebie, że się zmieniają, ale także przenikają. Trendsetter kulinarny Tomek Woźniak wymienia najważniejsze z nich - te które mogą zdominować kulinaria i gastronomię w Polsce w 2018 roku. Czym smakosze będą się zachwycać w ciągu najbliższych miesięcy?

 

RAMEN, NOODLE, POKE BOWLS. Moda na ramen spowodowała zainteresowanie noodlami, a to z kolei doprowadziło do trendu podawania dań w miskach (poke bowls). 

KUCHNIA KOREAŃSKA I MEKSYKAŃSKA. Kuchnia koreańska, zaraz obok meksykańskiej, będą bardzo popularne w 2018 r. W przypadku kuchni meksykańskiej chodzi o prawdziwy Meksyk i przysmak taco, a nie tex-mex. 

TREND CUKIERNICZY - CRONATY. Cronaty pojawiły się na rynku już kilka lat temu, ale nie zdobyły wtedy wielkiej popularności. 2018 rok to będzie ich czas. Cronat to połączenie pączka z hiszpańskimi churrosami. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu cronat jest chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku. Najczęściej podawany jest z nadzieniem.

STREET FOOD. Street food w 2018 r. będzie się dalej rozwijał. Popularne będą dania wspomnianych już kuchni koreańskiej i meksykańskiej.  

CLEAN LABELING. Tomek Woźniak zwrócił także uwagę na podstawy konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi, co powoduje, że duże firmy spożywcze chcą czyścić swoje etykiety z substancji przetworzonych, konserwantów czy glutaminianu sodu.  

DOSTAWY JEDZENIA BENEFITEM PRACOWNICZYM. O ile w 2017 r. nastąpił rozkwit dostaw jedzenia do domów i biur, o tyle w 2018 r. będziemy mieli do czynienia z trendem zamawiania jedzenia do firm przez pracodawców - jako benefit (podobnie jak karnety na siłownie czy pakiety medyczne). 

TOMEK WOŻNIAK WEŹMIE UDZIAŁ W TEGOROCZNEJ EDYCJI FOOD SHOW 2018! WIĘCEJ INFORMACJI NA WWW.FOODSHOW.PL, NA FACEBOOK'U ORAZ INSTAGRAMIE!

Food Show 2018, to istotne wydarzenie dla sektora HoReCa, rozpocznie się w niedzielę 11 marca. Będzie to dzień otwarty dla publiczności / mieszkańców Śląska, dla których przygotowujemy warsztaty, degustacje, live cooking, strefy smaku i doświadczenia, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi.

W ramach dni dla profesjonalistów (12-13 marca 2018 r.) odbędą się debaty i dyskusje branżowe z udziałem szefów kuchni, firm gastronomicznych, spożywczych, oraz dostawców. Będą im towarzyszyć wystawy, ekspozycje, prezentacje produktów żywnościowych, degustacje, pokazy gotowania, warsztaty kulinarne. Podczas Food Show zapraszamy także na V edycję GASTROSILESII, która po raz pierwszy odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w ramach II edycji Food Show.

Podczas Food Show odbędzie się także wieczorna Gala, w czasie której wręczymy nagrody Food Show Star dla najlepszych produktów i dla najlepszych dostawców HoReCa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,89

  • Śr

    1,31

  • Min

    0,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8714

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 684371

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane