Poradnik: Jak oszczędzić energię elektryczną w supermarkecie?

Autor: Impel 9 lutego 2017 11:03

Poradnik: Jak oszczędzić energię elektryczną w supermarkecie? Jacek Grelewicz, dyrektor generalny w spółce Impel Market Company

Supermarkety, hipermarkety, sklepy spożywcze i dyskonty zaliczane są do grupy najbardziej energochłonnych obiektów. W porównaniu do szkół wyższych czy biurowców potrzebują one średnio aż trzy razy więcej energii elektrycznej. Średnie zużycie w kWh/m2a wynosi bowiem: 185 dla szkół wyższych, 195 dla biur oraz 560 dla sklepów średnio- i wielkopowierzchniowych.

Wysokie zużycie energii w obiektach wielkopowierzchniowych

Jak wskazują badania przedstawione przez miesięcznik dla praktyków "Chłodnictwo i Klimatyzacja", energia elektryczna w obiektach handlowych wykorzystywana jest głównie (w 47%) na chłodnictwo oraz oświetlenie (27%). Swój udział mają również ogrzewanie, wentylacja i klimatyzacja (13%), zużycie zewnętrzne (5%), kuchnia (3%), a także inne czynniki (3%). Do najbardziej energochłonnych urządzeń, które w obiektach handlowych są wykorzystywane, należą sprężarki (35% pochłanianej energii elektrycznej). Na dalszych miejscach plasują się sprzęty oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego (20%), meble chłodnicze (18%), ogrzewanie (11%), wentylatory skraplacza (4%), podsufitowe chłodnice powietrza (4%) oraz inne urządzenia (8%). 

Prąd jest więc supermarketom niezbędny do prawidłowego funkcjonowania: koniecznego chłodzenia i podgrzewania produktów, intensywnego oświetlenia, wentylacji i klimatyzacji pomieszczeń. Tak wysokie zużycie energii wynika przede wszystkim z faktu, iż urządzenia i pomieszczenia obiektów handlowych eksploatowane są przez całą dobę przez 7 dni w tygodniu.

Chłodnictwo, stanowiące najbardziej energochłonny element funkcjonowania obiektów handlowych, bardzo często przyczynia się także do zbędnego zużycia energii elektrycznej. Niepotrzebne koszty generowane są przez układy chłodzenia (takie, jak lady chłodnicze, skraplacze, agregaty) – zanieczyszczone, nieodpowiednio lub rzadko czyszczone, co wpływa na obniżenie efektywności systemu chłodniczego. 

Dbałość o urządzenia chłodnicze kluczem do oszczędności energii

Cykliczne i fachowe czyszczenie urządzeń chłodniczych pozwala przede wszystkim na obniżenie kosztów zużycia prądu. Przykładem mogą być lodówki w sklepie, które mają moc 20 kW. Jeśli nie są regularnie czyszczone, ich efektywność spada aż o 30%.  Dbałość o urządzenia to również możliwość zachowania bezpieczeństwa i najwyższej jakości sprzedawanych produktów, zapewniają także komfort i wygodę zakupów klientom końcowym.

  • Maciej Hanczewski-Grycza 2017-02-23 14:51:24

    Temat jest zdecydowanie obszerniejszy i bardziej skomplikowany. Prawidłowa eksploatacja urządzeń w tym czyszczenie jest tylko jednym z elementów energooszczędności. Można stwierdzić, że ostatnim. Podstawą niskiego zużycia energii elektrycznej w przypadku instalacji chłodniczych jest prawidłowo wykonany projekt, prawidłowy dobór urządzeń - agregatów sprężarkowych, skraplaczy oraz poprawne zaprojektowanie instalacji. Znaczenie ma również lokalizacja skraplaczy. Częstą zasadą jest stosowanie zbyt małych średnic rurociągów, dobór zbyt małych skraplaczy, ich lokalizacja od strony nasłonecznionej budynków lub w miejscach z ograniczonym przepływem powietrza. Ponadto zastosowanie odpowiednich sterowników programowalnych dla urządzeń, które pozwolą zmieniać parametry pracy w zależności od temperatury zewnętrznej (regulacja ciśnienia skraplania) czy pory dnia - praca urządzeń w nocy (regulacja temperatury ssania). Do tego dochodzi zastosowanie odpowiedniego systemu monitoringu, który musi być odpowiednio zaprogramowany. Sterowanie czasem odszraniania mebli, wprowadzenie harmonogramu cykli odszraniania, bieżące korekty nastaw - to prace, które rzadko goszczą w obiektach handlowych a zdecydowanie wpływają na zużycie energii elektrycznej. Inwestorzy ograniczają jednorazowe koszty inwestycyjne tym samym zwiększając koszty eksploatacyjne, które, przynajmniej w założeniu, są generowane w okresie 10 lat funkcjonowania obiektu. Niewielu zwraca uwagę w okresie eksploatacji na działanie kurtyn nocnych w meblach chłodniczych, stosowanie pokryw i drzwi szklanych w meblach chłodniczych ograniczających od 20% do 40% zapotrzebowanie na moc chłodniczą. Prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacji i klimatyzacji w lokalach też ma wpływ na funkcjonowanie urządzeń chłodniczych. Utrzymanie prawidłowych temperatur i wilgotności jest kluczowe w zużyciu energii elektrycznej.

  • Artek35 2017-02-10 10:24:40

    Są jeszcze dwa dobre sposoby na oszczędzanie energii . Są to zakupy grupowe i zakupy profilowane energii .W pierwszym przypadku, mniejsze sklepy mogą łączyć się w grupy zakupowe i wspólnie kupować prąd, w drugim negocjować cenę i taryfę w oparciu o profil zużycia prądu. W internecie są już dostępne narzędzia, których można do tego celu użyć jak np platforma Ogarniamprad.pl, na której organizowane są takie transakcje z udziałem sprzedawców energii.

ZOBACZ WSZYSTKIE (2)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11170

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane