Afera z koniną pokazała brak jednolitych norm w Unii

Autor: ekonomia24.pl 12 lutego 2013 10:25

Afera z mrożonymi daniami gotowymi, w których zamiast wołowiny była konina ujawniła skomplikowaną drogę mięsa od pierwszego dostawcy do wyrobu końcowego - podał serwis ekonomia24.pl

Komisarz ds. ochrony zdrowia w Unii, Tonio Borg i europejscy ministrowie spotkają się w środę w Brukseli dla omówienia konsekwencji znalezienia koniny zamiast wołowiny w produktach żywnościowych.

Jak opisuje ekonomia24.pl, firma Findus z Boulogne-sur-Mer, specjalizująca się w daniach gotowych z mielonej wołowiny złożyła zamówienie na zrobienie ich w firmie Comigel z Metzu. Ta zleciła wykonanie tego swej filii Tavola z Capellen w Luksemburgu. Filia zamówiła mięso w firmie Spanghero z Castenaudary na południu Francji, która zleciła wykonanie tego handlarzowi na Cypre. Cypryjczyk przekazał zlecenie handlowcowi w Holandii, który złożył zamówienie na mięso w Rumunii uzyskując bardzo konkurencyjne ceny. Mięso z rumuńskiej ubojni trafiło do firmy Spanghero, a ta przesłała je do przerobu do Luksemburga. W wykonaniu dan gotowych, w tym przypadku lasagne bolognese z wołowiny, uczestniczyły 4 firmy, 2 pośredników i 5 krajów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10941

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane