REKLAMA
REKLAMA

Branża piekarnicza powinna przygotować się do zmiany znakowania wyrobów

Autor: PAP 9 listopada 2011 09:03

Za trzy lata wejdą w życie unijne przepisy, które regulują zakres informacji na etykietach wyrobów - poinformował we wtorek główny inspektor IJHAR-S Stanisław Kowalczyk.

REKLAMA

Najważniejsze zmiany dotyczą wyglądu etykiety. Musi ona być przede wszystkim czytelna dla odbiorcy, czcionka powinna mieć co najmniej 1,2 mm wysokości. Ponadto muszą się na niej znaleźć szczegółowe informacje dotyczące właściwości fizycznych produktu i sposobu jego przetwarzania. Ma ona informować także o wartości odżywczej - ilości tłuszczów, węglowodanów, białka i soli.

W przypadku towarów sprzedawanych luzem, a do takich zalicza się pieczywo, producent będzie musiał podać zawartość składników alergennych (np. soi czy mleka).

Jak zauważył Kowalczyk, nowe przepisy dotyczące znakowanie wejdą w życie dopiero za trzy lata, ale branża już teraz powinna przygotowywać się do nich. Np. wymagają one przeprowadzenia badania produktów.

Główny inspektor poinformował także o wynikach kontroli pieczywa przeprowadzanych w poprzednich latach. Wynikało z nich, że pieczywo w naszych piekarniach jest dobrej jakości, ale źle oznakowane. Kowalczyk zapowiedział, że w 2012 r. Inspekcja przeprowadzi ponownie kontrole w piekarniach z naciskiem właśnie na znakowanie produktów.

 

  • marek 2011-11-10 07:57:38

    To lepiej jest miec pieczywo złej jakości ale dobrze znakowane, wykończycie polski biznes, takie postepowanie grozi Grecją

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12601

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA