Coraz częściej rezygnujemy z samodzielnego przygotowania ciast na Wielkanoc

Autor: dlahandlu.pl 16 marca 2016 10:04

Zgodnie z wynikami badania SW Research z 2015 roku, Wielkanoc to święto obchodzone przez niemal wszystkich, bo aż 93 proc. Polaków. Prawie 70 proc. respondentów spędza ten czas w gronie najbliższych. Niemal 42 proc. z nas chce w okresie wielkanocnym przede wszystkim odpocząć, dlatego coraz chętniej korzystamy z profesjonalnej pomocy przy organizowaniu świąt.

Ze wsparcia firm zewnętrznych korzystamy coraz chętniej w zakresie przygotowywania wielkanocnych potraw. Z roku na rok, coraz większą popularność zyskuje świąteczny catering, który staje się standardowym punktem oferty lokalnych restauracji. Do tej pory korzystały z niego głównie przedsiębiorstwa organizujące dla swoich pracowników tzw. „jajeczko”. Obecnie catering zamawiany jest również przez klientów indywidualnych.

Najchętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowywania ciast. Wielkanocne mazurki, baby czy makowce chętnie zamawiamy w sprawdzonych cukierniach, bądź kupujemy w formie gotowych produktów w sklepie. – Okres okołoświąteczny to w naszym przypadku czas intensywnego wzrostu popytu na wielkanocne babki i makowce – potwierdza Arkadiusz Drążek z firmy Brześć produkującej wyroby cukiernicze. Według eksperta, przyczyną rosnącej sprzedaży gotowych wielkanocnych dań jest zmieniające się podejście Polaków do celebracji świąt. - Zamiast spędzać Wielkanoc w kuchni na gotowaniu i pieczeniu wolimy przeznaczyć ten czas na odpoczynek w gronie najbliższych. Stąd, coraz chętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowania zwłaszcza najbardziej pracochłonnych potraw, takich jak ciasta. Szczególnie, że wybór gotowych produktów cukierniczych jest dziś na polskim rynku ogromny.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10467

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane