PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Cukiernicy opracowali receptury drożdżówek dla szkolnych sklepików

Autor: Gazeta Wyborcza 15 kwietnia 2016 19:56

Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", cukiernicy i piekarze zrzeszenie w Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP opracowali już receptury drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkolnych sklepikach.

Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia, ich rezultat zostanie wkrótce przedstawiony. Na spotkanie z ministrem czekają także cukiernicy i piekarze. Na razie nie wiadomo jeszcze, kiedy do niego dojdzie.

Rzemieślnicy działają jednak szybciej niż ministrowie. Drożdżówka opracowana przez Stowarzyszenie ma mniej cukru i tłuszczu, by spełnić wymogi Ministerstwa Zdrowia. Cukiernicy - żeby utrzymać jakość - dodają więcej jajek. Tak jak tradycyjne słodkie bułki, także te dla uczniów mogą być z serem, owocami lub kruszonką.

Jednak zdaniem Stanisława Budki prezesa SRPRP, nie ma się co oszukiwać, drożdżówka z mniejszą zawartością cukru i tłuszczu jest bardziej jałowa, ale - jak zapewnia - smaczna. Co ciekawe, "zdrowe drożdżówki" nie powinny być droższe i kosztować nawet mniej niż 2 zł. 

Więcej w "Gazecie Wyborczej".

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Gość 2016-04-15 20:54:46

    Bardzo mnie to ucieszyło,

    bo kocham drożdżówki.

    To właśnie one ubarwiają moje bardzo skromne życie.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11419

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane