REKLAMA
REKLAMA

Cukiernicy opracowali receptury drożdżówek dla szkolnych sklepików

Autor: Gazeta Wyborcza 15 kwietnia 2016 19:56

Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", cukiernicy i piekarze zrzeszenie w Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP opracowali już receptury drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkolnych sklepikach.

REKLAMA

Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia, ich rezultat zostanie wkrótce przedstawiony. Na spotkanie z ministrem czekają także cukiernicy i piekarze. Na razie nie wiadomo jeszcze, kiedy do niego dojdzie.

Rzemieślnicy działają jednak szybciej niż ministrowie. Drożdżówka opracowana przez Stowarzyszenie ma mniej cukru i tłuszczu, by spełnić wymogi Ministerstwa Zdrowia. Cukiernicy - żeby utrzymać jakość - dodają więcej jajek. Tak jak tradycyjne słodkie bułki, także te dla uczniów mogą być z serem, owocami lub kruszonką.

Jednak zdaniem Stanisława Budki prezesa SRPRP, nie ma się co oszukiwać, drożdżówka z mniejszą zawartością cukru i tłuszczu jest bardziej jałowa, ale - jak zapewnia - smaczna. Co ciekawe, "zdrowe drożdżówki" nie powinny być droższe i kosztować nawet mniej niż 2 zł. 

Więcej w "Gazecie Wyborczej".

  • Gość 2016-04-15 20:54:46

    Bardzo mnie to ucieszyło,

    bo kocham drożdżówki.

    To właśnie one ubarwiają moje bardzo skromne życie.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4835

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA