PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Ekspert: Piekarnie są już w sklepach, czas na palarnie kawy i dojrzewalnie owoców

Autor: www.dlahandlu.pl 25 lipca 2014 12:56

Ekspert: Piekarnie są już w sklepach, czas na palarnie kawy i dojrzewalnie owoców

- Coraz większe możliwości dostawy na czas pozwolą dostarczać coraz świeższe produkty, a rozwój technologii informacyjnych pozwoli dostarczać częściej mniejsze partie towaru. Już dziś chleb bardzo często jest wypiekany na miejscu - pora na palarnie kawy i dojrzewalnie owoców. Koniec z zielonymi bananami albo twardym jak kamień awokado - mówi Marek Witaszewski z firmy OTOMI.

REKLAMA

- W miarę bogacenia się społeczeństwa tracić na znaczeniu będzie niska cena, a zyskiwać jakość produktów, oferta sklepów będzie ulegać nieustannemu poszerzeniu. Unowocześni się również sprzedaż tradycyjnych produktów, bo rośnie świadomość wagi zdrowego odżywiania i udział w rynku produktów ekologicznych. Sklepy samoobsługowe nie znikną, może natomiast zniknąć z nich obsługa. Już dziś upowszechniają się kasy samoobsługowe, a wraz z rozwojem urządzeń będą one coraz wygodniejsze i szybsze. Na targach w Duesseldorfie widzieliśmy kasy, które same rozpoznają produkty, ważą je w razie potrzeby i przyjmują płatność.  Elektroniczne metkowanie będzie sprzęgnięte z aplikacjami na smartfon. Po przygotowaniu listy zakupów będziemy prowadzeni między alejkami wprost do ulubionych produktów - uważa nasz rozmówca.

- Największe pole do rozwoju widzimy w wykorzystaniu technologii cyfrowych w handlu. Niektóre rozwiązania są już obecne na rynku, inne dopiero czekają na wdrożenie. Do tych pierwszych możemy zaliczyć różne formy sprzedaży internetowej. Coraz więcej firm rozwija system, w którym produkty wybieramy w sieci, a gotowy koszyk odbieramy po drodze ze sklepu albo magazynu - mówi Marek Witaszewski z OTOMI.

- I to, co dla nas najważniejsze, czyli wystrój. Liczymy, że jego rola będzie rosła. Atmosfera, w której będziemy dokonywać zakupów, będzie ważnym elementem przewagi konkurencyjnej - dodaje Marek Witaszewski.

  • gapcio 2014-08-02 16:56:29

    taki expert jak z koziej dupy trąba

  • M. 2014-07-29 08:28:57

    Szanowny pan autor chyba nie wie, co to jest piekarnia. To, że w sklepie wstawili piec do odpieku mrożonego przez kilka miesięcy pieczywa, nie znaczy, że to jest piekarnia. W piekarni pieczywo robi się od zera, a nie wyciąga z zamrażarki.

    Niestety taka przyszłość nas czeka - wielka ściema ze strony handlowców, którzy będą nam wciskać śmieci, a nie jedzenie.

  • Bananożerca 2014-07-25 19:10:39

    "Koniec z zielonymi bananami ...". No to wielka szkoda, bo ja akurat takie zawsze wybieram (są smaczniejsze i mogą dzień lub dwa sobie w domu poleżeć). Żółtych nie lubię, a tych w brązowe plamy wręcz się brzydzę.

ZOBACZ WSZYSTKIE (5)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16108

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA