Ekspert: stawka VAT dla wyrobów ciastkarskich może zostać obniżona

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 14 marca 2011 10:34

Kluczowa zmiana w najnowszym projekcie nowelizacji ustawy o VAT polegająca na obniżeniu stawki VAT do 8 proc. dla wyrobów piekarniczych z dłuższym niż 14 dni terminem minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia ma wejść w życie 1 kwietnia. Analogiczna zmiana dotycząca wyrobów ciastkarskich została zaplanowana na 1 lipca - czytamy w Dzienniku Gazecie Prawnej.

Ministerstwo Finansów  zasygnalizowało, że świeże wyroby ciastkarskie mogą zostać objęte terminem ważności lub przydatności do spożycia wydłużonym do 30 - 40 dni. W świetle tej zapowiedzi ostateczny kształt regulacji dotyczących pieczywa jest także niepewny - mówi na łamach dziennika Mariusz Machciński, doradca podatkowy, partner w Stone & Feather Tax Advisory.

Jego zdaniem wzrost stawek VAT na wyroby piekarnicze i ciastkarskie inne niż świeże jest tłumaczony promocją spożycia produktów świeżych. Przez zróżnicowanie stawki VAT ustawodawca niewątpliwie oddziałuje na rynek: wspiera sprzedaż i spożycie określonych produktów kosztem innych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane