PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Etykiety sugerują inną jakość wędlin niż rzeczywista

Autor: IJHARS 26 maja 2010 11:51

IJHARS przeprowadził kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego, takich jak: kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego w zakresie zgodności z deklaracjami producentów.

Oprócz w/w kiełbas, kontrolą jakości handlowej objęto wędliny innego asortymentu (kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione). Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych, tj. 37,4% skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.
Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, poprzez brak podania procesów technologicznych zastosowanych w procesie produkcji oraz podanie informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do rodzaju produktu, np. przez umieszczenie na etykiecie kiełbasy zarówno określenia suszona jak i podsuszana.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 13,5% partii przetworów mięsnych. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w kiełbasach suszonych, tj. 29,6% tych partii poddanych ocenie.
W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie skontrolowane partie przetworów z mięsa czerwonego spełniały deklarację producenta.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11493

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane