REKLAMA
REKLAMA

Główny Inspektorat Weterynarii o handlu żywymi rybami

Autor: www.dlahandlu.pl 11 grudnia 2014 09:59

Przepisy nie zobowiązują powiatowych lekarzy weterynarii do przeprowadzania rutynowych kontroli w placówkach, w których sprzedawane są żywe ryby, ani sprawozdawania o wynikach takich kontroli. Powiatowi lekarze weterynarii kontrolują przede wszystkim placówki, w których zgodnie z otrzymanymi od obywateli informacjami, stwierdzono nieprawidłowości - dowiedzieliśmy się w Głównym Inspektoracie Weterynarii.

REKLAMA
W ubiegłym roku Główny Lekarz Weterynarii zalecił, aby powiatowi lekarze weterynarii przeprowadzili co najmniej dwie kontrole w sklepach wielkopowierzchniowych.

Inspekcja Weterynaryjna nie ma uprawnień do nakładania sankcji administracyjnych i jedyną możliwą do zastosowania sankcją w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów o ochronie zwierząt jest skierowanie sprawy do organów ścigania.

Z posiadanych informacji wynika, że w przypadku 20 placówek, w których stwierdzono nieprawidłowości, powiatowi lekarze weterynarii wydawali głównie zalecenia, które były w trybie natychmiastowym wdrażane w życie przez kierownictwo i personel sklepów. Jedynie w dwóch przypadkach powiadomiono organy ścigania - podał Główny Inspektorat Weterynarii.

Jak podaje GIW, przepisy prawa nie mówią o warunkach jakie powinny zostać zapewnione żywym karpiom. Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt wskazuje jedynie ogólne zasady, tj., że przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć: utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania(...), transport żywych ryb lub ich przetrzymywanie w celu sprzedaży bez dostatecznej ilości wody uniemożliwiającej oddychanie.

W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii na podstawie opracowania „Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia" przygotował dokument „Dobra praktyka w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej", w którym podano podstawowe warunki jakie powinny zostać zapewnione karpiom: baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach; woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody; optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)."

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13294

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA