Hala Gwardii coraz bliżej otwarcia

Autor: dlahandlu.pl 26 maja 2017 17:24

26 maja została podpisana umowa na trzyletni najem wschodniej Hali Mirowskiej. Nowi gospodarze chcą przywrócić Hali Gwardii pierwotną funkcję targu, miejsca zakupów i rodzinnych spotkań. Będzie to jednocześnie uzupełnienie  i poszerzenie obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali.

– To miejsce ma ogromny potencjał. Cieszymy się, że powstanie tutaj handlowe serce stolicy ze swoim unikalnym klimatem. Zaczynamy przywracać to miejsce warszawiakom – mówił Michał Olszewski, wiceprezydent m.st. Warszawy.

Nowi najemcy chcą stworzyć tradycyjny, popularny targ z dobrej jakości żywnością oraz stoiskami kulinarnymi. Nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy będzie odwoływać się do historii oraz czerpać inspiracje z innych podobnych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno – integracyjnego, takich jak lizbońskie Mercado de Ribera czy Mercado Boqueria w Barcelonie.

–  Połączyła nas Warszawa, pasja do dobrej, zdrowej żywności i gotowania oraz wspólny pomysł, aby stworzyć popularną, tętniącą życiem przestrzeń łączącą handel świeżą dobrą żywnością z działalnością kulinarną, kulturalną oraz społeczną – mówił Robert Baj, CBR Events. Firma CBR Events, zwycięzca konkursu na krótkotrwały wynajem Hali Gwardii, chce również upamiętnić chwile triumfu polskich bokserów, którzy właśnie tu pod okiem Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi.

Targ w Hali Gwardii ma być uzupełnieniem i poszerzeniem obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali. W okresie tymczasowego najmu nowi gospodarze Hali Gwardii przeprowadzą adaptację wnętrza. Koncepcję architektoniczną wykonała warszawska pracownia architektoniczna „Bulanda, Mucha – Architekci”. Przewiduje się ok. 100 miejsc wystawienniczych. Gospodarze Hali Gwardii zapraszają do współpracy małych producentów z Mazowsza i innych regionów Polski. Zależy im na bezpośrednich wytwórcach oraz produktach podchodzących z ekologicznych i odpowiedzialnych upraw oraz hodowli. W ofercie targowiska nie zabraknie strefy z produktami bio, żywności bezglutenowej oraz kompletnej oferty dla wielbicieli kuchni roślinnej.

W przestrzeni hali działać ma również strefa kulinarna, w której na oczach warszawiaków gotować będą najlepsi szefowie kuchni. W menu znajdą się zdrowe, różnorodne, zróżnicowane i dostosowane do każdej kieszeni potrawy. Strefa kulinarna będzie podzielona na 20 stanowisk oraz wspólną część jadalną. Do współpracy zostaną zaproszeni doświadczeni restauratorzy i szefowie kuchni, ale także młodzi twórcy nowych koncepcji kulinarnych. W pierwszej kolejności będzie można spróbować polskiej kuchni wraz z jej regionalnymi i lokalnymi odrębnościami. Obok rodzimego menu znajdziemy też dania przybliżające europejskie trendy jak również̇ smaki orientu, obu Ameryk, Azji i Afryki. Uzupełnieniem będzie oferta kuchni roślinnej i produkty dla alergików.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8450

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane