IJHARS: ponad 11 proc. kiełbas grillowanych zafałszowane

Autor: portalspozywczy.pl 4 maja 2010 09:29

W drugim kwartale 2009 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego, w tym kiełbas grillowych, na zgodność z deklaracją producenta. Kiełbasy grillowe zostały zakwestionowane przez Inspekcję JHARS z powodu: zaniżonej zawartości białka i zawyżonej zawartości tłuszczu.


W trakcie kontroli sprawdzono jakość handlową 53 partii kiełbas grillowych, co stanowiło 16,2% wszystkich partii skontrolowanych wędlin.
Nieprawidłowości stwierdzono w 6 partiach kiełbas grillowych, tj. 11,3% partii tych wędlin poddanych kontroli.
Kiełbasy grillowe zostały zakwestionowane przez Inspekcję JHARS z powodu: zaniżonej zawartości białka (zaniżenie zawartości białka do 2,1 p.p.), zawyżonej zawartości tłuszczu (zawyżenie zawartości tłuszczu o 3,0 p.p.). Zaniżona zawartość białka w wędlinach wskazuje na użycie mniejszej, od deklarowanej, ilości mięsa w procesie produkcyjnym.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10821

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane