PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

IJHARS sprawdziła jakość handlową głównych produktów spożywczych

Autor: IJHARS, www.dlahandlu.pl 28 czerwca 2013 10:07

W I kwartale 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, jaj, makaronu, wyrobów czekoladowych, oliwy z oliwek, a także świeżych owoców i warzyw.

W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak, zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, cukru, wody) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału partii zakwestionowanych w przypadku makaronu (o 0,8 p.p.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii jaj (o 1,8 p.p.). W przypadku makaronu stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim niezgodnego z deklaracją wyglądu przed i po ugotowaniu. Natomiast w przypadku jaj kwestionowano produkty głównie z powodu brudnej, zniekształconej i uszkodzonej skorupy jaj. W przypadku przetworów z mięsa czerwonego i wyrobów czekoladowych nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.

Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku makaronu (o 8,9 p.p.) i wyrobów czekoladowych (o 2,3 p.p.). Pogorszenie jakości handlowej w przedmiotowym zakresie odnotowano natomiast w przypadku przetworów z mięsa czerwonego (o 7,8 p.p.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zaniżonej zawartości składnika jajecznego w makaronie jajecznym, obecności niedeklarowanego tłuszczu roślinnego innego niż tłuszcz kakaowy oraz niewłaściwej deklaracji zawartości składnika charakterystycznego (w przypadku wyrobów czekoladowych), a także obecności niedeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego, azotanów i azotynów oraz fosforanów (w przypadku przetworów z mięsa czerwonego). W przypadku oliwy z oliwek nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie. Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych może świadczyć o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, w tym stosowaniu surowca o niskiej jakości czy nieprzestrzeganiu receptur.

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku oliwy z oliwek (o 30,1 p.p.), wyrobów czekoladowych (o 14,8 p.p.) i przetworów z mięsa czerwonego (o 0,4 p.p.), wzrósł natomiast w przypadku jaj (o 3,9 p.p.). W przypadku makaronu udział partii zakwestionowanych w przedmiotowym zakresie pozostał na takim samym poziomie.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11193

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane