Inspekcja skontrolowała spożywczaki na targowiskach - nieprawidłowości w 89 proc.

Autor: www.dlahandlu.pl 14 stycznia 2014 12:09

Łódzka Inspekcja Handlowa skontrolowała 19 placówek zlokalizowanych na targowiskach, w szczególności prowadzących sprzedaż produktów nietrwałych mikrobiologicznie (mleczarstwo, przetwory mięsne, drób). Nieprawidłowości stwierdzono w 17 placówkach czyli aż w 89 proc. badanych.

Celem kontroli była kompleksowa ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek, eliminowanie z rynku towarów niewłaściwej jakości (m.in. zepsutych, przeterminowanych, niewłaściwie oznakowanych) oraz przypadków nieprzestrzegania warunków przechowywania środków spożywczych, w szczególności nietrwałych mikrobiologicznie.

Nieprawidłowości polegały m.in. na posługiwaniu się przyrządami pomiarowymi bez cech legalizacji lub z cechami nieczytelnymi (3 placówki); nieprzestrzeganiu przepisów dotyczacych uwidaczniani cen (10 punktów) oraz oferowaniu towarów po upływie daty przydatności do spożycia (2 placówki). 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Mario 2014-01-27 18:20:25

    A czy szanowna Inspekcja też kontroluje wszelkiej maści markety i skutecznie je traktuje, czy tam nie ma wstępu i tylko maluczkich się czepia.????????

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11086

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane