Jakość mięsa w pomorskich sklepach budzi poważne zastrzeżenia

Autor: WIIH w Gdańśku 5 sierpnia 2016 13:12

Jakość mięsa, produktów mięsnych i przetworów mięsnych w sklepach na terenie Pomorza budzi zastrzeżenia. Przedsiębiorcy z chęci większego zysku oferują wyroby i przetwory mięsne po obróbce polegającej na ich myciu w celu usunięcia oznak zepsucia - wynika z kontroli Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku przeprowadzili 8 kontroli mięsa i produktów mięsnych pod kątem ujawnienia zafałszowania produktami tańszymi oraz 2 kontrole pod kątem oferowania artykułów mięsnych zepsutych. Kontrolą objęto 10 placówek, w tym 1 hurtownię, 6 sklepów sieci handlowych, 3 placówki zakwalifikowane do pozostałych sklepów.

Nieprawidłowości stwierdzono w 9 placówkach, tj. w hurtowni, w 6 sklepach sieci handlowych oraz w 2 pozostałych placówkach.

Zakwestionowano 81 partii (78,6%)tj:
• 20 partii z uwagi na upływ daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
• 21 partii z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie,
• 7 partii z uwagi na wady jakościowe,
• 38 partii z uwagi na wady organoleptyczne – zepsucie.

Stwierdzone wady organoleptyczne polegały na wprowadzeniu do obrotu luzem i wyłożonych w ladach chłodniczych mięsa i wędlin, przetworów mięsnych zepsutych, tj. artykułów mokrych z lepką powierzchnią, noszących naloty pleśni, o kolorze białym lub zielonym, zapachu nieświeżym – świadczącym o trwałym procesie psucia. Było to bardzo wiele wyrobów, np.: kiełbasa krakowska, kaszanka bydgoska, ogonówka staropolska, pasztet wędzony, polędwica sopocka, polędwica drobiowa, boczek wędzony, filet indyczy, szyje wędzone indycze, jałowcowa podwędzana, kiełbasa zwyczajna drobiowa, kiełbasa myśliwska, szynka drobiowa i inne.

Stwierdzone uchybienia wskazują, że przedsiębiorcy nadal nie posiadają należytej wiedzy na temat wymogów prawnych w zakresie oznakowania wyrobów, umieszczania informacji o towarach oferowanych luzem, a także z chęci większego zysku oferują wyroby i przetwory mięsne po obróbce, polegającej na ich myciu w celu usunięcia oznak zepsucia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane