PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Kolejny mlekomat w centrum handlowym

Autor: dlahandlu.pl/PR 16 grudnia 2010 09:38

W Manufakturze stanął pierwszy w Łodzi mlekomat. Miłośnicy świeżego, niepasteryzowanego mleka znajdą go przy wejściu do galerii handlowej od ul. Drewnowskiej.

W mlekomacie można kupić mleko dostarczone z Farmy Mlecznej z Marcjanki, położonej 18 kilometrów od Manufaktury. Po dojeniu mleko jest tam jedynie chłodzone do temperatury ok 2-4°C i dostarczane do mlekomatu, w którym również utrzymywane jest w odpowiedniej temperaturze. Mleko z mlekomatu ma 4-5 procent tłuszczu. Jak informuje centrum, dla porównania: mleko ze sklepu, zanim trafi do kartonów lub folii, jest pasteryzowane w temperaturze ponad 120°C, homogenizowane i odtłuszczane.
W mlekomacie można kupić pół litra (2,50 zł) lub litr (3,50 zł) świeżego mleka.
Pierwsze mlekomaty w Europie powstały we Włoszech, tam i w Czechach są w tej chwili najbardziej popularne i stanowią silną konkurencję dla mleka w kartonach. W Polsce możemy je spotkać m.in. w warszawskiej Hali Mirowskiej lub CH Paleo w Kazimierzy Wielkiej.
Podobał się artykuł? Podziel się!
  • mnich 2011-05-05 18:48:58

    nie ważne czy w 82 czy 120... i tak z niego nie zrobi się zsiadłego ponieważ mleko poddawane obróbce termicznej zabija bakterie powodujące "zsiadanie się" mleka.

  • miłośnik_mleka 2010-12-16 15:10:46

    haccp-polska - pod jakim mejlem można cię zlapać, chciałm porozmawiać o pasteryzacji mleka a widzę, że dużo wiesz

  • haccp-polska 2010-12-16 14:13:17

    Autor nie zna się na technologii produkcji. Pasteryzacja to proces w mleczarniach odbywający się w temp. 82°C a nie 120°C. Temperatura 120°C zbliża się do sterylizacji

ZOBACZ WSZYSTKIE (4)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11053

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 533212

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane