PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Lody sprzedawały się najlepiej w nadmorskich miejsowościach

Autor: dlahandlu.pl 2 sierpnia 2010 14:15

Po niezwykle trudnym dla rynku lodów okresie opadów oraz niskich temperatur w kwietniu i maju, obserwujemy długo oczekiwane przez producentów, dystrybutorów oraz detalistów ożywienie. – Pogoda pokazała, że jest niekwestionowaną królową wśród czynników wpływających na sprzedaż lodów. Liczymy na utrzymanie aktualnego trendu wzrostowego – mówi Mariusz Staszczuk, Ice Cream Sales Director w firmie Nestlé Polska S.A.

– Największe wzrosty sprzedaży zanotowano w popularnych obszarach turystycznych. W czołówce plasują się nadmorskie miejscowości, takie jak Międzyzdroje, Krynica Morska, Świnoujście, Sopot, a dalej rejony górskie i Mazury – zauważa Mariusz Staszczuk.

Nadal spożycie lodów w Polsce utrzymuje się na niższym niż w większości krajów Europy poziomie. – Rocznie spożywamy ok. 4 litry lodów na osobę, podczas gdy u naszych zachodnich sąsiadów wynik ten jest dwukrotnie wyższy. Przyczyną takiej sytuacji są przede wszystkim nasze żywieniowe tradycje. Dla większości Polaków lody to nadal letni deser. Producenci wierzą, że z czasem Polacy zmienią swoje wzory zachowań
– mówi Mariusz Staszczuk.

Dane sprzedażowe wskazują na to, że Polacy najczęściej wybierają dobrze znane sobie smaki, jak: wanilia, śmietanka, czekolada i truskawki. – Jednocześnie obserwujemy, że ten trend ulega stopniowo zmianie – dodaje Mariusz Staszczuk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11419

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane