Makro Cash & Carry poszerza ofertę BIO warzyw i owoców

Autor: pr/dlahandlu.pl 14 lipca 2015 09:33

Do niedawna w halach MAKRO można było znaleźć głównie BIO warzywa, takie jak: cebula, czosnek, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler i włoszczyzna. Od drugiego tygodnia czerwca br. oferta BIO warzyw została poszerzona oraz wprowadzone zostały BIO owoce.

Na liście nowości znaleźć można pomarańcze, cytryny, ananasy, awokado, kiwi, bakłażany, cukinie, ogórki, pomidorki cherry i pomidory gałązka oraz kukurydzę gotowaną.

- Każdy dostarczony do naszych hal artykuł BIO ma unijne logo produkcji ekologicznej – jest to biały liść na zielonym tle. Konsument ma pewność, że BIO owoce i warzywa zostały wyhodowane zgodnie z przepisami unijnymi dotyczącymi ochrony środowiska, czyli nie użyto nawozów sztucznych oraz pestycydów – podkreśla Joanna Nakonieczna, specjalista ds. warzyw i owoców w MAKRO.

Rolnictwo ekologiczne to obecnie najbardziej zrównoważona metoda produkcji żywności, która jednocześnie jest przyjazna środowisku. W Polsce w ostatnich latach nastąpił wzrost powierzchni użytkowej oraz liczby gospodarstw ekologicznych, co było spowodowane zwiększonym zainteresowaniem konsumentów na produkty tego typu. Od 2005 roku do dzisiaj ta liczba wzrosła 11-krotnie. Dzięki temu zajmujemy w Unii Europejskiej trzecie miejsce pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. Wyprzedzają nas tylko Włochy i Hiszpania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10763

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane