Mrożonki generują 2-4 proc. obrotów sklepów

Autor: portalspozywczy.pl 20 kwietnia 2010 13:36

- Rynek produktów mrożonych będzie systematycznie się wzmacniał, w miarę, jak sytuacja materialna polskiego społeczeństwa będzie się poprawiać i gdy dla oszczędności czasu będzie ono spożywać coraz więcej wstępnie przetworzonych produktów - mówi Stanisław Żurawski z firmy Pago, zajmującej się logistyką mrożonek.

Jedna osoba w Polsce spożywa średnio 4-6 kg mrożonek rocznie, podczas gdy w Danii na jedną osobę przypada 30 kg mrożonek a w Niemczech ok. 40 kg rocznie. - Po tych znaczących różnicach widać, że mamy spore rezerwy potencjalnego popytu i bardzo dużo do zrobienia w tej dziedzinie w Polsce. Wiemy też, jak dużo sektor ten może jeszcze urosnąć - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Stanisław Żurawski, dyrektor operacyjny w Pago. 

Z danych GUS wynika, że w 2009 roku średnie i duże firmy wytworzyły łącznie ok. 471 tys. t mrożonych warzyw, co w relacji rocznej oznacza 1,5 proc. spadek - informują eksperci BGŻ. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane