MZ chce rozszerzyć wykaz grzybów dopuszczonych do sprzedaży

Autor: PAP 1 września 2017 13:53

Smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska - te trzy gatunki grzybów mają zostać dopuszczone do sprzedaży. Ministerstwo Zdrowia przekonuje, że owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym i bezpieczne dla zdrowia.

Obecnie na wykazie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów znajdują się 44 gatunki. W piątek resort zdrowia opublikował projekt rozporządzenia rozszerzającego wykaz o trzy jadalne gatunki grzybów z rodziny smardzowanych: smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska.

"Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta" - zapewniają autorzy projektu.

Grzyby te są objęte ochroną częściową, dlatego w projekcie doprecyzowano, że rozporządzenie dotyczy smardza jadalnego i stożkowatego pochodzącego wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych. Ponadto wskazano, że wszystkie trzy dopisane gatunki grzybów mogą pochodzić spoza terytorium Polski.

"W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją spożywania grzybów" - wskazano w projekcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11008

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane