REKLAMA
REKLAMA

Odpowiednie przechowywanie warzyw zapobiega stratom

Autor: dlahandlu.pl 13 maja 2010 09:37

Zarówno warzywom, jak i owocom należy stworzyć odpowiednie warunki i jednocześnie zabezpieczyć je przed mechanicznym uszkodzeniem.

REKLAMA
Najpopularniejszym sposobem przechowywania są parciane lub lniane worki, które umożliwiają wymianę powietrza, a dodatkowo nie przepuszczają zbyt wiele światła.
- Staram się przepakowywać towar do mniejszych torebek. Mniejsze opakowanie chroni owoce i warzywa nie tylko przed uszkodzeniami, ale zapewnia odpowiednią wilgotność i temperaturę. Metoda ta jednak sprawdza się jedynie w przypadku owoców i warzyw trwałych, np. jabłek, cytrusów, ziemniaków, cebuli i czosnku. Miękkie owoce, takie jak m.in. truskawki, kupuję od producenta w kobiałkach lub kartonowych, niczym nieowiniętych, ani nieprzykrytych, wytłoczkach - informuje właściciel sklepu spożywczego z podwarszawskich Kań.
Sposobem handlowca na to, żeby sprzedawać zawsze świeże produkty jest ograniczenie zakupów.
- Najlepiej nie robić zbyt dużych zapasów, kupować łatwo psujące się owoce i warzywa najwyżej na dwa dni, zaś pozostałe, w zależności od tego, jak długo utrzymują świeżość - na trzy dni do tygodnia. Nigdy nie robimy dużych zapasów, towar kupujemy codziennie i, w zależności od asortymentu, staramy się nie brać go więcej, niż jesteśmy w stanie sprzedać, nim zacznie się psuć - przekonuje sprzedawczyni.

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12133

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA