Pieczywo świeże z 8-proc. stawką VAT

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 21 lutego 2011 10:38

Stawka VAT na chleb, którego termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni, zostanie obniżona do 8 proc. - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

Od 1 stycznia 2011 r. ustawodawca przypisał różne stawki VAT dla pieczywa, w zależności od terminu jego przydatności do spożycia. Jeżeli nie przekracza on 14 dni, stawka VAT wynosi 5 proc. Przy dłuższej trwałości chleba podatek wynosi 23 proc. Od kwietnia będzie to 8 proc., zgodnie z rządowym projektem nowelizacji ustawy o VAT, który czeka na sejmowe głosowanie - podaje "DGP".

W przypadku pieczywa świeżego, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami, przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia termin ten również przekracza 14 dni, trzeba stosować 23-proc. stawkę VAT.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane