PARTNER PORTALU Partner portalu: Herosi Polskiej Przedsiębiorczości

Piekarnia Szwajcarska: Jakość pieczywa mrożonego i tradycyjnego jest porównywalna

www.portalspozywczy.pl 25 czerwca 2014 12:41

Nie zgadzam się z tezą, że pieczywo mrożone ma gorszą jakość od tradycyjnego. Jakość pieczywa zarówno mrożonego jak i świeżego jest całkowicie porównywalna i zależy tylko od piekarni, która go wytwarza - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bart T'Seyen, członek zarządu Inter Europol Piekarnia Szwajcarska.

- Proces mrożenia nie zmienia składu, ani nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu. Większość osób nie tylko wie, że w sklepie można kupić mrożone pieczywo wypiekane na miejscu, ale również wielu z nas stosuje taką metodę w domach i nie ma w tym niczego złego. Niestety zdarza się , że technologia mrożenia jest krytykowana przez tych którzy usiłują chronić za pomocą takich nieprawdziwych stwierdzeń własne interesy - mówi Bart T'Seyen.

Przypomnijmy, że w środowisku piekarniczym toczy się dyskusja na temat pieczywa mrożonego i jego jakości. Zdaniem niektórych, pieczywa produkowane z ciasta z głębokiego mrożenia powstaje w wyniku uproszczonej technologii. Zawiera ono mniej minerałów, witamin i błonnika, a proces dojrzewania ciasta jest w takiej produkcji zaburzony. Co ciekawe, sami piekarze, do niedawna nastawieni dość sceptycznie wobec pieczywa mrożonego, ostatnio zmieniają zdanie. Są i tacy, którzy sami wprowadzają tego typu pieczywo do swojej oferty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9931

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 923188
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane