REKLAMA
REKLAMA

Poradnik: Jak dopasować barwę oświetlenia do ekspozycji produktów świeżych

Autor: dlahandlu.pl 10 marca 2015 13:33

Poradnik: Jak dopasować barwę oświetlenia do ekspozycji produktów świeżych

Jak podaje Mood Media Corporation 50 proc. klientów deklaruje skłonność do wydłużenia czasu spędzonego w sklepie, ze względu na panującą w nim atmosferę. - Duży potencjał niesie ze sobą dopasowanie barwy światła do eksponowanego towaru w sposób podkreślający jego najbardziej atrakcyjne cechy - uważa Filip Gabryelczyk, menedżer sprzedaży segmentu retail TRILUX Polska.

REKLAMA
I tak - do oświetlenia mięsa czerwonego stosowane jest źródło o barwie różowawej. Przy drobiu i rybach wykorzystuje się natomiast światło białe. Przy stoiskach warzywnych i owocowych, montowane są oprawy eksponujące czerwienie, zielenie i żółcie. Ciekawym rozwiązaniem dla tej grupy produktów są również systemy typu B+V+C, które dzięki niskiej temperaturze barwowej i wzmocnieniu zielonej wiązki światła, znajdują zastosowanie także w przypadku serów i pieczywa.

Najefektywniejszym sposobem zwiększenia atrakcyjności żywności świeżej jest zastosowanie oświetlenia akcentującego. Wiązki światła kierowane są w tym przypadku na produkty celem podkreślenia ich walorów wizualnych. Jeszcze do niedawna, szczególnie w prezentacji mięs, wykorzystywano lampy sodowe o podniesionym do 95kPa ciśnieniu wewnątrz jarznika. Główną zaletą tego typu źródeł była możliwość dodania filtrów intensyfikujących różową barwę światła. „Sodówki" charakteryzowały się jednak niesatysfakcjonującą efektywnością świetlną. Znaczna część energii elektrycznej przekształcana była w ciepło. Podwyższenie temperatury powierzchni pieczywa, owoców, warzyw i mięsa może przyspieszać utlenianie żywności i namnażanie się mikroorganizmów, co negatywnie wpływa na wygląd towaru. - Aby zapewnić świeżość i najwyższy poziom higieny na stoiskach spożywczych, lampy sodowe od pewnego czasu zastępowane są wydajnymi źródłami LED-owymi - tłumaczy Filip Gabryelczyk z TRILUX Polska. - Oprawy tego typu nie emitują ciepła, ani promieniowania podczerwonego czy ultrafioletowego. Dodatkową zaletą jest możliwość emitowania światła o różnych barwach, wykluczająca konieczność montowania dodatkowych filtrów koloryzujących - dodaje ekspert.

Oprawy LED w porównaniu z wysokoprężnymi lampami charakteryzują się wysoką skutecznością świetlną, a ich maksymalna żywotność sięga 50 000 godzin. Wymiana tradycyjnych lamp na modele LED nie musi wiązać się z dodatkowymi nakładami finansowymi. Wiele modeli opraw diodowych projektowana jest w oparciu o wzornictwo typowe dla „sodówek". Modernizacja w takim przypadku wymaga jedynie prostej zamiany opraw oświetleniowych, bez konieczności dodatkowego dostosowania instalacji i konstrukcji do technologii LED.

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4835

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA