Poradnik: Jak kształtować wizerunek i sprzedaż produktów trudnych

Autor: dlahandlu.pl 13 września 2016 14:48

Z marketingowego punktu widzenia, zarówno konserwy, pasztety, jak i dania gotowe można zaliczyć do kategorii produktów trudnych. Z jednej strony pewna grupa konsumentów jest przywiązana do ich smaku i kupuje je, z drugiej, postrzegane są jako produkty niskiej jakości.  Zarówno marketingowcy, zajmujący się tymi kategoriami, jaki i producenci mają obecnie trudne zadanie, głównie ze względu na szybko zmieniające się oczekiwania i potrzeby konsumentów.

Obecnie mamy do czynienia z dysonansem poznawczym konsumentów. Z jednej strony istnieje pewna grupa osób, która pamięta smak konserw i pasztetów jeszcze z czasów dzieciństwa, dlatego chętnie sięga po nie w sklepie. Z drugiej strony postrzegane są one jako produkty niskiej jakości, co im wyjątkowo nie sprzyja w dobie stale zwiększającej się świadomości zdrowotnej konsumentów. – Klienci coraz częściej sprawdzają składy i czytają etykiety, interesują się tym, co kupują, zwracają uwagę na stosunek jakości do ceny, dlatego obecnie najważniejszymi zadaniami producentów jest nieustanna praca nad jakością (tzw. „czyszczenie” składów) oraz podejmowanie działań mających na celu „odczarowanie” kategorii. Staramy się odpowiadać zarówno na potrzeby, jak i bariery konsumentów. Produkty Pamapol od zawsze charakteryzowały się wysoką jakością, a stały monitoring procesów produkcji i inwestycje w innowacyjne rozwiązania pozwalają nam na ich doskonalenie – mówi Robert Szataniak, dyrektor marketingu Pamapol.

Inną barierą, oprócz opinii o jakości konserw i pasztetów, jest powszechne przekonanie, że są to produkty kupowane przez osoby o niskim statusie społeczno-ekonomicznym. Nie wszystko jest jednak takie czarno-białe, jak by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka. Jako przykład Robert Szataniak podaje Spichlerz Rusiecki, który jest marką premium, a produkty spod jego znaku cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. – Sama praca nad produktem to nie wszystko, ważne są także działania mające na celu zmianę postrzegania kategorii przez konsumentów i poszerzenie grup docelowych naszych produktów. W tym celu prowadzimy regularne działania komunikacyjne i marketingowe, które mają za zadanie budować pozytywne skojarzenia z daną kategorią i zwiększać świadomości konsumentów – tłumaczy Szataniak.

To właśnie z tego powodu producent zainwestował w kampanię promocyjną marki Spichlerz Rusiecki, która objęła TV, prasę, internet, social media oraz działania BTL, w tym degustacje w sieciach handlowych. – Jako lider kategorii mięsnych w słojach, chcemy ją budować. W spocie podkreślaliśmy mnogość sytuacji do konsumpcji oraz łatwe w przechowywaniu i wygodne opakowanie naszych produktów – mówi Szataniak. 

W kształtowaniu wizerunku marki ważnych jest wiele czynników, zwłaszcza w przypadku kategorii trudnych, gdzie kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie wszystkich składowych elementów w jedną spójną całość. Ważna jest zarówno dobrze rozbudowana dystrybucja, atrakcyjna cena i akcje promocyjne, gdyż często konsumenci sięgają po tego typu produkty spontanicznie. Bardzo duże znaczenie ma także atrakcyjność samego produktu (dobrej jakości skład i smak), jak i opakowania.

Dyrektor marketingu Pamapol wskazuje również, że oprócz tego ważne jest także pozyskanie zainteresowania potencjalnego konsumenta. – Temu celowi służyło wprowadzenie brand heroes Pamapolu – Pamy i Pola w komunikacji marki na Facebooku. Postaci Pamy i Pola to właśnie sposób komunikacji nastawionej na przyciągnięcie konsumenta i zainteresowanie marką świadomych konsumentów, którzy do tej pory omijali te kategorie produktów – dodaje Robert Szataniak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10763

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane