Poradnik: Jak oznakować pieczywo sprzedawane luzem i w opakowaniach

Autor: UOKiK 29 lipca 2014 09:23

Poradnik: Jak oznakować pieczywo sprzedawane luzem i w opakowaniach

W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem – zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku.

Nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta. Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy pieczywa.

Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Informacje o pieczywie pakowanym powinniśmy znaleźć na opakowaniu.

UOKiK przypomina o zasadach oznaczania pieczywa sprzedawanego luzem. Musi ono zawierać:

- nazwę rodzajową - kiedy w oznakowaniu pojawi się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo, z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. Nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd - konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadome jest z czego wytworzono konkretny produkt, np. prawidłowa nazwa to: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia.

- wykaz składników użytych do produkcji - powinny być wymienione wszystkie składniki pieczywa, zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji;
- nazwa producenta - umożliwia rozpoznanie, z której piekarni pieczywo pochodzi;
- masa jednostkowa czyli waga pojedynczej sztuki oferowanego pieczywa;
- informacja o cieście - pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego, w przypadku użycia takiego ciasta do produkcji. Pieczywo z ciasta mrożonego wytwarzane jest m.in. w piekarniach hipermarketów oraz specjalnych piecach używanych przez mniejsze sklepy.
Pieczywo sprzedawane w opakowaniu

Na pieczywie pakowanym, oprócz informacji obowiązkowych dla wypieków oferowanych luzem, dodatkowo powinny się znaleźć następujące dane:

-  data minimalnej trwałości (np. najlepiej spożyć przed...), czyli data, do której prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt zachowuje swoje właściwości, takie jak smak i konsystencję, jednak nawet po jej upływie może nadawać się do spożycia;
- procentową zawartość składników występujących w pieczywie, jeśli są one przywołane w nazwie lub grafice (np. chleb ze śliwką);
- zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego pieczywa;
- warunki przechowywania, jeśli jakość pieczywa zależy od takich warunków, np. pieczywo z nietrwałymi mikrobiologicznie dodatkami;
- oznaczenie partii produkcyjnej, jeśli nie jest tym oznaczeniem data minimalnej trwałości;
- dane identyfikujące podmiot, który produkuje, wprowadza do obrotu lub paczkuje pieczywo.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Ktoś 2014-07-31 21:52:42

    Czasami marzy mi się powrót obowiązywania Polskich Norm. Byłoby o wiele prościej ...

    Wymaganych oznaczeń nie ma w większości (a praktycznie w żadnej) piekarni, jej sklepie firmowym czy też w tzw. sklepach sieciowych sprzedających pieczywo luzem. Powyższe regulacje pozostają martwe. Świadczy to chyba o kompletnej nieznajomości prawa albo o praktycznym braku możliwości dostosowania się do niego.

    W obu przypadkach sprawa warta przemyślenia przez właściwe organy. Tym bardziej, że podobnie wygląda to także w sklepach wędliniarskich, gdzie teoretycznie obowiązują podobne wymagania. Jest to więc nie tylko problem piekarni, ale także innych placówek spożywczych.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10864

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane