REKLAMA
REKLAMA

Poradnik: Jaki rodzaj ubezpieczania wybrać dla restauracji?

Autor: dlahandlu.pl 16 kwietnia 2015 12:57

Przedsiębiorcy działający na rynku HoReCa coraz częściej ubezpieczają swój biznes. Standardowo wybierają ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) z tytułu prowadzonej działalności i posiadanego mienia. Tego typu polisa zabezpiecza przed skutkami finansowymi roszczeń wynikających z prowadzenia działalności w sytuacji, gdy dojdzie do szkody osobowej lub rzeczowej.

REKLAMA

- Z obserwacji rynkowych wynika, że przedsiębiorcy z sektora HoReCa są coraz częściej świadomi swoich potrzeb ubezpieczeniowych i tego, że warto decydować się na szeroki zakres umowy ubezpieczenia - uważa Rafał Klepuszewski, ekspert ds. ubezpieczeń dla MŚP Liberty Ubezpieczenia.

Dobrze, gdy ten zakres można poszerzyć o ochronę na wypadek szkód doznanych przez klientów na skutek zatruć pokarmowych. Użytecznym zakresem dodatkowym jest też OC za szkody w rzeczach powierzonych, czyli od utraty, zniszczenia lub uszkodzenia rzeczy oddanych na przechowanie (np. w  na parkingu strzeżonym). 

Typowe szkody, z którymi przedsiębiorcy działający w HoReCa mają do czynienia, to pożar, zalanie, kradzieże z włamaniem oraz awarie urządzeń. Szkody z tego tytułu pokrywa m. in. ubezpieczenie od pożaru i innych zdarzeń losowych, takich jak opady atmosferyczne, silny wiatr czy uderzenie pioruna. Coraz częściej też w polisie przewidziana jest ochrona witryn, drzwi przeszklonych i neonów reklamowych na wypadek stłuczenia lub aktów wandalizmu. W wybranych towarzystwach można również liczyć na zwrot kosztów najmu lokalu zastępczego (przez określony czas) w przypadku, gdy z powodu zdarzeń losowych z dotychczasowego nie będzie można korzystać. Niektóre umowy ubezpieczenia przewidują też automatyczne rozszerzenie ochrony na nowe lokalizacje czy dla nowo zakupionych urządzeń. Warto przy tym zaznaczyć, że ochronę od zdarzeń losowych mogą wykupić nie tylko właściciele punktu, ale także najemcy.

Właściciele lokali gastronomicznych coraz częściej zgłaszają też potrzebę ubezpieczenia środków obrotowych, w tym artykułów spożywczych, z automatycznym podwyższeniem ich sumy ubezpieczenia w okresach zwiększonej sprzedaży sezonowej, czyli np. w okresie przedświątecznym.

Przedsiębiorcom z branży oferuje się także ubezpieczenia assistance, zapewniające szybką pomoc serwisantów, elektryków, hydraulików i innych specjalistów, a w niektórych towarzystwach również  dozór mienia czy pomoc prawną oraz NNW, czyli ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków w pracy, w tym oparzeń.

Przy wyborze polisy warto też zwrócić uwagę na możliwość ochrony dokumentów – takich jak wszelkiego rodzaju koncesje, licencje i certyfikaty niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej. Zasadnicze znaczenie ma tutaj pokrycie często niemałych kosztów (opłat urzędowych) odtworzenia uszkodzonej lub zniszczonej dokumentacji na skutek zdarzeń losowych, np. pożaru, włamania, czy zwykłego zalania.

 

  • ErykJJJ 2015-06-01 09:43:49

    Moim zdaniem u tak najlepiej zdać się na PROFESJONALNYCH brokerów ubezpieczeniowych. Sam prowadzę niewielką knajpkę i muszę przyznać, że kilka lat temu naprawdę nieźle się naciąłem. Teraz moje "ubezpieczeniowe interesy" powierzyłem Maxima Fides i jestem naprawdę zadowolony. Serio, nie ma sensu brać na siebie tak dużej odpowiedzialności.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12491

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA