Poradnik: Nowe rozporządzenie KE a sprzedaż świeżego mięsa

Autor: Wiadomości Handlowe 29 grudnia 2014 13:14

Poradnik: Nowe rozporządzenie KE a sprzedaż świeżego mięsa

Weszło w życie rozporządzenie KE, które określa nowe wymogi dotyczące oznakowania m.in. mięsa. Rozporządzenie przewiduje, że jeśli sprzedawane jest mięso świeże bądź chłodzone etykieta powinna zawierać informacje o miejscu hodowli zwierząt i ich uboju. Jeśli mięso składa się z różnych, połączonych kawałków, produkt musi być oznakowany jako „mięso formowane” bądź „z połączonych kawałków mięsa” - czytamy w portalu wiadomoscihandlowe.pl

Co więcej, jeśli gotowy produkt zawiera elementy z mięsa, które pochodzą z innego kraju, w takiej sytuacji powinno to też zostać opisane na etykiecie, np. „wyprodukowane w Holandii z polskiego surowca".

Jak podaje Agra Europe, pod względem formatu etykiety ustawodawca określił również minimalną wielkość czcionki (na etykiecie to 1,2 mm, a na bardzo małych opakowaniach - 0,9 mm). 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane