Powstał komitet kodeksu żywnościowego ds. ziół i przypraw

Autor: IJHARS 7 sierpnia 2015 11:50

Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH) jest najmłodszym z ciał pomocniczych tej międzynarodowej organizacji.

Propozycja jego powołania została zgłoszona przez Indie na 35. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO  w 2012 roku i formalnie zaakceptowana rok później na tym samym forum. Głównym zadaniem Komitetu jest opracowanie globalnych norm jakościowych dla przypraw oraz ziół kulinarnych, w celu ułatwienia przepływu ww. towarów oraz zapewnienia uczciwych praktyk handlowych. Kwestie związane z bezpieczeństwem i higieną powyższych produktów oraz ich znakowaniem są w kompetencji innych kodeksowych Komitetów.

Pierwsza sesja CCSCH, w której wzięło udział ponad 100 delegatów z 40 państw, odbyła się w Kochi (Indie) w dniach 11-14 lutego 2014 roku.

Po wnikliwym przeanalizowaniu wszystkich nadesłanych przed sesją propozycji, zdecydowano o rozpoczęciu prac nad normami na: pieprz (czarny, biały i zielony), kumin/kmin rzymski, oregano oraz tymianek. Według roboczego harmonogramu wyznaczonego przez Komitet, formalne zatwierdzenie pierwszych standardów przez KKŻ FAO/WHO powinno nastąpić już w 2017 roku. Dodatkowo Indie podjęły przygotowania dokumentu dyskusyjnego zawierającego propozycję usystematyzowania przypraw i ziół poprzez podzielenia ich na grupy, co w przyszłości pozwoliłoby na opracowywanie norm dla konkretnych kategorii produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane