Prezes SRW RP: Coraz lepiej sprzedają się gotowe mięsa do upieczenia

Autor: portalspozywczy.pl 29 kwietnia 2010 12:57

Zdaniem Janusza Rodziewicza, prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP rynek mięsa ma szansę unormować się wraz z początkiem sezonu grillowego, który powinien oznaczać wzrost spożycia kiełbas i mięs przeznaczonych do przygotowania na ruszcie. - Ceny wędlin od stycznia lekko spadają. Natomiast mięso kulinarne staniało bardzo wyraźnie i jest coraz popularniejsze - mówi Janusz Rodziewicz. - W ostatnim okresie klienci chętniej sięgali po mięsne produkty funkcjonalne, czyli dania gotowe, bądź mięsa przygotowane do upieczenia lub tylko odgrzania. Ten trend się umacnia - wskazuje.

Prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP zauważa, że zakłady mięsne coraz częściej w swoim asortymancie oferyją wyroby garmażeryjne. - Ten rynek będzie rozwijał się - ocenia Janusz Rodziewicz.

Pierwszy kwartał bieżącego roku upłyną pod znakiem wyższej konsumpcji tanich wędlin kosztem średniej i wyższej półki. Stopniowa poprawa sytuacji gospodarczej nie przekłada się jeszcze na wzrost konsumpcji droższych produktów mięsnych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10756

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane