Przedsiębiorcy mają problemy z nowymi stawkami VAT

Autor: Gazeta Wyborcza 16 stycznia 2011 16:08

Z początkiem tego roku weszły w życie zmiany stawki VAT. Zwykła bułka jest obłożona 5-proc. stawką VAT, jednak gdy piekarz posypie ją kruszonką albo doda dżem, stawka wzrasta do 8 proc. - informuje Gazeta Wyborcza.

Największy problem z nową stawką VAT mają piekarze. Dotąd na wszystkie wyroby mieli podatek 7-proc. ale od 1 stycznia na część towarów, np. chleb, stawka jest niższa i wynosi 5 proc. Z kolei na pączki i ciasta, wzrosła do 8 proc.
Jak informuje Gazeta Wyborcza nowelizacja ustawy podatkowej różnicuje stawki w zależności od składników produktu. Dlatego na pączki, które mają więcej masła i cukru niż mąki, stawka wynosi 8 proc. Na bułki maślane można stosować 5 proc., bo składają się głównie z mąk

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10971

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane