Przygotowano kolejny projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników

Autor: www.dlahandlu.pl 14 stycznia 2016 09:37

Grupa posłów partii Kukiz15 przygotowała projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników i zmianie niektórych innych ustaw. Dotyczy on stworzenia warunków do sprzedaży produktów spożywczych wytwarzanych przez rolników w sposób tradycyjny, domowy, z własnego gospodarstwa oraz określenia warunków na jakich taka produkcja i sprzedaż ma się odbywać.

Jak czytamy, sprzedaż żywności przez rolników jako końcowy etap procesu produkcji i
przetwarzania przez rolnika żywności jest naturalnym prawem, które przysługuje rolnikowi z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego.

Sprzedaż żywności przez rolników ma następować wyłącznie:
1) w miejscach, w których produkty zostały wytworzone,
2) w miejscach zamieszkania sprzedającego lub kupującego, a w szczególności w zakładzie detalicznym przy gospodarstwie rolnym,
3) na targowiskach oraz targach,
4) na festynach, wystawach, dożynkach, zlotach, koncertach i innych publicznych wydarzeniach za zgodą organizatora,
5) w handlu obwoźnym i obnośnym,
6) wysyłkowo,
7) przy drogach na prowizorycznych stoiskach za odpowiednim zezwoleniem od zarządcy dróg lub właściciela terenu,
8) bez nadzoru poprzez tzw. skrzynki zaufania.
 
Sprzedaż żywności przez rolników może być prowadzona na ternie całego kraju, bez
limitu odległości od gospodarstwa.

Projekt dopisuje do działalności rolniczej możliwość sprzedaży żywności przetworzonej. W ustawie wprowadza się domniemanie higienicznego przygotowania produktów na wzór rozwiązań węgierskich, dodatkowo zastrzega się wymóg higienicznego przygotowania żywności stosowany we Francji. Jednocześnie wprowadza się odpowiedzialność rolnika za jakoś wytworzonych produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10380

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane