PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Przystanek Piekarnia: Klienci chcą znać szczegółowo skład pieczywa

www.portalspozywczy.pl 29 września 2017 10:55

- Nie każde pieczywo tuczy. Nie wszystkie piekarnie produkują pieczywo ze sztucznych mieszanek lub głęboko je mrożą. Nie każdy rodzaj mąki wywołuje alergie pokarmowe. I nie każdy piekarz w celu zachowania powtarzalności dosypuje suchy gluten - mówi Marta Anusz, współwłaścicielka Przystanku Piekarnia.

PS: Jak ocenia Pani rynek piekarniczy w Polsce​?

Według ostatnich badań GUS spożycie pieczywa w Polsce nadal spada. Przyczyną jest dbanie o własną wagę, przeświadczenie, że pieczywo jest produktem wysoko przetworzonym oraz wzrost alergii pokarmowych. Dlatego bardzo ważna jest edukacja na każdym kroku, że nie każde pieczywo tuczy, nie wszystkie piekarnie produkują pieczywo ze sztucznych mieszanek lub głęboko je mrożą, nie każdy rodzaj mąki wywołuje alergie pokarmowe. I nie każdy piekarz w celu zachowania powtarzalności dosypuje suchy gluten. Tylko takimi działaniami będziemy mogli zatrzymać spadek jego spożycia.

Czy konsumenci są coraz bardziej świadomi? Jakiego pieczywa poszukują?

​Od kilku lat obserwuje się coraz większy wzrost świadomości konsumenta. Nie wystarczy powiedzieć, że chleb jest np. pszenno-żytni. Klienci chcą znać szczegółowo skład: jaki jest udział pszenicy do żyta, jaki typ mąki itp. Interesuje ich również, czy znajdują się w nim inne dodatki: emulgatory, polepszacze.
Zdarzają się piekarnie, które do swojego produktu dosypują lub korzystają z mieszanek, które mają w swoim składzie dodatkowo suchy gluten, aby pieczywo było bardziej powtarzalne, co niektórzy klienci uważają za wartość dodaną. Klienci nie są tego świadomi, a dosypywanie suchego glutenu i to nie tylko do pieczywa, jest jedną z przyczyn, że coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Gluten sam w sobie nie jest zły, szczególnie, gdy jemy dobrze ukwaszony chleb,  jednak jego nadmiar, który jest sztucznie do produktów dodawany, powoduje różne dolegliwości zdrowotne. O tym niestety nie mówi się w popularnej prasie.

Klienci, ale Ci którzy chcą dbać o swoje zdrowie, szukają chlebów wypiekanych wg tradycyjnych receptur, na naturalnym zakwasie. Wiele osób szuka też pieczywa prozdrowotnego, spełniającego jego indywidualne oczekiwania, np. o obniżonym indeksie glikemicznym, z dodatkiem ziaren, bez dodatku mąki, 100% żytniego bez mąki pszennej itp, ​które niekoniecznie smakuje tak jak pieczywo przemysłowe z hipermarketów.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Amator domowego pieczywa 2017-09-30 21:26:08

    Znaczy, że jak sobie upiekę w domu pszenny chlebek,

    co robię często - zamrożę go w zamrażarce w -20 *C,

    co już jest głębokim mrożeniem - to on się od tego zrobi niezdrowy?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11364

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane