PSL za powstaniem jednej instytucji kontrolującej jakość żywności

Autor: PAP 20 marca 2013 14:58

W Polsce powinna powstać jedna instytucja kontrolująca jakość żywności - uważa przewodniczący klubu PSL Jan Bury. Jego zdaniem połączenie kilku inspekcji w Agencję Bezpieczeństwa Żywnościowego pomogłoby producentom tradycyjnej polskiej regionalnej żywności.

Deklarujemy przegląd i deregulację przepisów, aby ułatwić producentom produkcję i promocję polskiej tradycyjnej regionalnej żywności - powiedział na środowej konferencji Bury. Zgodnie z tą zapowiedzią PSL miałby dokonać przeglądu i zainicjować wprowadzenie ewentualnych zmian w przepisach.

Bury powiedział, że deregulacja miałaby dotyczyć tak przepisów odnoszących się do kwestii bezpieczeństwa i produkcji żywności, jak i funkcjonowania instytucji kontrolujących jakość żywności, np. sanepidu. Szef klubu nie wykluczył połączenia kilku instytucji kontrolujących w jedną, np. Agencję Bezpieczeństwa Żywnościowego. Chodzi o połączenie np. inspekcji weterynaryjnej, handlowej i części sanepidu w jedną inspekcję kontroli żywności. Jego zdaniem, mogłoby to ułatwić działanie małym, lokalnym producentom żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane