PARTNER PORTALU Partner portalu: Herosi Polskiej Przedsiębiorczości

Ryba rybie nierówna czyli fatalna jakość mrożonych ryb

Autor: www.dlahandlu.pl 3 czerwca 2013 09:28

Intensywny zapach jełkiego tłuszczu, niedozwolona substancja dodatkowa w oznakowaniu produktu, a także zaniżona masa ryby - te nieprawidłowości stwierdzono w 9 na 10 skontrolowanych placówek. Kontrola dotyczyła jakości i prawidłowości oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa i została przeprowadzono na terenie województwa pomorskiego.

W I kwartale 2013 r. Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego m.in. jakość i prawidłowość oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa. Kontrolą objęto 1 hurtownię (Gdynia), 5 sklepów sieci handlowych (3 Gdańsk, 1 Słupsk, 1 Kobylnica) oraz 4 sklepy z grupy pozostałych sklepów (2 Gdańsk, 2 Bytów).

Ogółem skontrolowano 64 partie produktów rybołówstwa o wartości 141.600 zł, z czego zakwestionowano 22 partie (34,4 proc.) o wartości 93.037 zł.

Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 20 partii produktów (próbki pobrano w 7 placówkach). Zakwestionowano 9 partii (45 proc.) jako niezgodne z deklarowaną jakością lub przepisami prawa. Nieprawidłowości polegały m.in. na zawyżonej zawartości glazury, zaniżonej masie ryby
oraz w odniesieniu do fileta z miruny ze skórą i krewetki koktajlowej na obecności cech świadczących o tym, iż produkty te były nieświeże.

Sprawdzono także prawidłowość oznakowania 64 partii produktów, z czego zakwestionowano 14 partii produktów w opakowaniach jednostkowych, oferowanych w 6 placówkach, co stanowiło 21,9 proc. badanych partii.
Nieprawidłowości polegały m.in. na podaniu w oznakowaniu barwnika E 160 c, jako użytego do produkcji owoców morza, podczas gdy taka substancja dodatkowa nie może być dodawana do tego środka spożywczego.

W zakresie dat minimalnej trwałości, terminów przydatności do spożycia oraz warunków przechowywania skontrolowano 64 partie o wartości 141.600 zł. Stwierdzono w obrocie 1 partię produktu po upływie daty minimalnej trwałości o 19 dni - partia pangi glazurowanej głęboko mrożonej.

Kontrole ujawniły wysoki odsetek wyrobów nie spełniających deklarowanych na opakowaniach parametrów jakościowych bądź nie spełniających kryteriów świeżości. W wyniku badań laboratoryjnych zakwestionowano blisko połowę zbadanych mrożonych produktów rybołówstwa, co świadczy o tym, że ich jakość na lokalnym rynku jest w dalszym ciągu niezadowalająca. Z uwagi na stan zamrożenia, wyroby te należą do grupy szczególnych produktów, których wady jakościowe są praktycznie nieidentyfikowalne w momencie zakupu.

Niepokojący jest również znaczny odsetek produktów wadliwie oznakowanych,  w tym zwłaszcza, nie posiadających wymaganych i istotnych dla konsumentów oznaczeń dotyczących okresów i warunków przechowywania w warunkach domowych.
Wyniki kontroli po raz kolejny dowiodły, że interesy konsumentów w tym obszarze rynku  są zagrożone oraz świadczą o skuteczności działania tut. Inspekcji Handlowej.

Zgodnie z prawem, na przedsiębiorcę który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty, Inspekcja Handlowa może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9545

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 923188
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane