PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Sanepid ostrzega przed zalaną żywnością

Autor: Dziennik Zachodni 20 maja 2010 10:14

Śląski Sanepid przygotował ulotki dla ludności na terenach powodziowych z informacją o zapobieganiu chorobom zakaźnym, a także o zachowaniu bezpieczeństwa przy spożywaniu żywności - informuje Dziennik Zachodni.

Wszystko, co jest pokryte szlamem, musi być zniszczone. Zanieczyszczona żywność przede wszystkim! Należy zniszczyć wszystkie produkty, do opakowań których dostała się woda, także słoiki, butelki z zakręcanymi przykrywkami, weki. Trzeba zniszczyć zalane wodą warzywa i owoce.

Uwaga na produkty nie zamoczone, ale zostawione w pozbawionych prądu lodówkach. Bardzo niebezpieczne mogą się okazać produkty niewiadomego pochodzenia, kupowane okazyjnie lub pozbawione etykiet - mogą być zatrute przez wodę lub przeterminowane.

Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania.
Można uratować żywność z metalowych konserw, pod warunkiem że nie widać w nich zagłębień ani rdzy. Należy sprawdzić, czy z puszki nic nie wycieka ani czy nie ma wybrzuszeń (takie puszki należy bezwzględnie wyrzucić, bo grozi zatruciem jadem kiełbasianym). Należy też umyć puszkę w silnym roztworze środka dezynfekcyjnego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11517

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane