REKLAMA
REKLAMA

Sanepid wymaga od sklepów zabezpieczania świetlówek kloszami

Autor: dlahandlu.pl 5 maja 2010 13:44

Sanepid wymaga od sklepów zabezpieczania świetlówek kloszami

Anita Panek, kierownik oddziału nadzoru higieny żywności, żywienia i PU. w Oddziale Nadzoru Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Warszawie wyjaśnia, że obowiązek zabezpieczania świetlówek/żarówek kloszami w zakładach wprowadzających do obrotu środki spożywcze - wynika z możliwości zanieczyszczenia żywności w przypadku rozprysku szkła podczas przepalenia się świetlówek/żarówek. A szkło zaliczane jest do jednych z najniebezpieczniejszych zanieczyszczeń fizycznych tzw. ciało obce.

REKLAMA

W ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest wyraźnie określone, iż "surowce i składniki magazynowane, będą przechowywane w odpowiednich warunkach, ustalonych tak, aby zapobiegać ich zepsuciu i chronić je przed zanieczyszczeniem. Na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, żywność musi być chroniona przed zanieczyszczeniem, które może spowodować, iż stanie się niezdatna do spożycia przez ludzi, szkodliwa dla zdrowia lub zanieczyszczona w taki sposób, że byłoby nierozsądnie oczekiwać, iż zostanie w tym stanie skonsumowana."

Jednocześnie zgodnie z rozporządzeniem (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 28 stycznia 2002  "Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz zapewniają na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów" a także stanowi, że "główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego".

Ponadto zarówno rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz ustawa o bezpieczeństwie żywności nakłada na operatorów branży spożywczej wdrożenia i stosowania w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP, a rrt. 100 ustawy przewiduje sankcje za niestosowanie w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP takich jak grzywny, ograniczenie wolności
lub areszt.

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12382

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA