Sprzedaż serów pleśniowych w małych sklepach jest niewielka

Autor: dlahandlu.pl 26 maja 2010 09:27

Do serów z porostem pleśni zalicza się dwa podstawowe rodzaje sera pochodzenia francuskiego: camembert oraz brie. - W naszym sklepie takie serki sprzedają się bardzo słabo. Wydaje mi się, że jest to spowodowane bliskością supermarketu i znajdująca się tam dużo szerszą niż nasza ofertą. My możemy pozwolić sobie najwyżej na kilka rodzajów, podczas gdy w supermarkecie jest ich co najmniej kilkanaście. Poza tym na tamtych półkach są tanie marki własne - zauważa sprzedawczyni ze sklepu spożywczego w Milanówku.

Jeżeli już klienci kupują sery pleśniowe wybierają podstawowy wariant. - Wydaje mi się, że nie ma dla nich znaczenia czy to camembert oraz brie. Poszukują za to sera bez dodatków. Taki wariant jest najpopularniejszy. Podejrzewam, że w naszym sklepie serki są kupowane do spożycia np. na kanapkach. Natomiast klienci bardziej wyszukanych smaków poszukują podczas zakupów w Tesco - zauważa sprzedawczyni.

Według sondaży Nielsena sery pleśniowe najlepiej sprzedają się w supermarketach i hipermarketach (po około 40 proc. udziałów). Mniejszą
popularnością cieszyły się natomiast w średnich, dużych oraz małych sklepach spożywczych (udziały po kilka proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane