Struktura instytucji kontrolujących rynek żywności jest rozbudowana, ale niesprawna

www.portalspozywczy.pl 7 sierpnia 2015 14:02

Obecna struktura instytucji kontrolnych na rynku rolno-spożywczym jest rozbudowana, ale niesprawna. Pokazują to kolejne afery ujawniane przez media, m.in.: wykorzystanie soli wypadowej do produkcji, dopuszczanie mięsa wieprzowego z dioksynami czy fałszowanie wołowiny mięsem końskim - ocenia poseł Krzysztof Jurgiel, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP.

Zdaniem posła, niesprawność inspekcji odpowiedzialnych za urzędową kontrolę żywności sprawia, że „cierpi konsument, cierpi wizerunek polskiej żywności na rynku europejskim i na świecie, a w rezultacie również producenci tracący rynki zbytu”. - Tak dalej być nie może. Dlatego w naszym Programie Rolnym Prawa i Sprawiedliwości, zatwierdzonym na Kongresie w 2014 r. oraz zaktualizowanym na Konwencji Programowej w lipcu w Katowicach, podtrzymujemy deklarację połączenia pięciu inspekcji kontrolnych w jeden zintegrowany Urząd Zdrowia Publicznego, podległy bezpośrednio prezesowi Rady Ministrów – komentuje Krzysztof Jurgiel.

 

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11009

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane