Tylko piwo ze słodem może być preferencyjnie opodatkowane

Autor: gazetaprawna.pl 15 października 2014 14:04

Jeżeli przeważającym składnikiem napoju nie jest słód, tylko syrop glukozowy, to nie może być on preferencyjnie opodatkowany - wyjaśnił w wyroku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Kielcach - informuje serwis gazetaprawna.pl.

To kolejne orzeczenie, które potwierdza, że przedsiębiorcy nie powinni klasyfikować jako piwa wyrobów alkoholowych, w których to nie słód jest najważniejszym składnikiem. Wcześniej kielecki sąd orzekł tak 24 kwietnia 2014 r.

Podobnie jak wtedy spór rozpoczęła kontrola fiskusa w spółce produkującej m.in. mieszankę piwa z napojami bezalkoholowymi. Urzędnicy doszli do wniosku, że firma nie produkuje piwa, a tzw. napój fermentowy (takie jak np. miód pitny, sake czy wina owocowe), który powinien być opodatkowany wyższą stawką akcyzy z art. 96 ust. 4 ustawy o podatku akcyzowym. Opinię urzędników potwierdził także biegły rzeczoznawca, który wyjaśnił, że aby dany wyrób mógł być nazwany piwem jego przeważającym składnikiem powinien być słód. W napoju produkowanym przez spółkę przeważał natomiast syrop glukozowy - czytamy w gazetaprawna.pl.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane